Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die ongeveer 1% van de wereldbevolking treft. Genen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 50-60% van het risico. De rest houdt mogelijk verband met beïnvloedbare factoren zoals infectieziekten, roken, samenstelling van de darmbacteriën en voeding. Voeding kan een grote rol spelen in het op gang brengen van het auto-immuunproces.

In een gezonde darm zijn de goede en de slechte bacteriën in balans. Wanneer er ongezond wordt gegeten (of bij een ongezonde leefstijl) kan de darmflora uit balans raken. Dit kan er vervolgens voor zorgen dat de darm meer doorlaatbaar wordt en dat er meer voedseldeeltjes en micro-organismen worden doorgelaten aan het bloed. De voedseldeeltjes en micro-organismen komen in de bloedbaan terecht (waar ze niet horen) en brengen daar een immuunreactie teweeg. Daarnaast kunnen ze ook ontstekingen veroorzaken.

Het goede nieuws is dat voeding ook andersom kan werken. Een helende werking dus! 

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat veranderingen in het dieet een belangrijke rol kunnen spelen bij de behandeling reuma. Verschillende onderzoeken hebben verbeteringen in reumaklachten aangetoond met diëten zonder dierlijke producten. Met andere woorden: Een voeding zonder zuivel, vlees, eieren en vis, een plantaardige voeding dus. 

Onderzoeken hebben ook aangetoond dat voedingsvezels die in deze plantaardige voedingsmiddelen worden aangetroffen, de samenstelling van de darmbacteriën kunnen verbeteren en de bacteriële diversiteit bij reuma patiënten kunnen vergroten, waardoor hun ontsteking en gewrichtspijn worden verminderd.

Bekijk hier de aflevering van het AVRO TROS programma 'Dokters van morgen' over het verminderen van klachten bij reuma door voeding en leefstijl.


undefined


reuma en voeding

Reuma en voeding

24 oktober 2022

kurkuma tegen ontstekingen

Ontstekingen tegengaan, over kurkuma en zwarte peper

4 mei 2022

reuma kurkuma

Waarom kurkuma veelbelovend is bij reuma!

21 oktober 2021

reuma voeding

Waarom helpt een plantaardige of vegan voeding bij reumatoïde artritis?

8 december 2020