In Afrika aten 40-60 jarige mensen meer dan 50 g vezel per dag en hadden weinig chronische ziekten. Terwijl mensen van dezelfde leeftijd in Engeland met veel chronische ziekten veel minder vezel aten (zo'n 15 g per dag).
De 'voedingsvezelhypothese' is inmiddels bevestigd in een enorm aantal grote onderzoeken wereldwijd.
Meer vezel is minder risico op chronische ziekten. En wist je dat vezels ALLEEN voorkomen in plantaardige producten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden en volkoren granen? Dat dierlijke producten geen enkele vorm van vezel bevatten?
Daarnaast wil ik graag een ander klein onderzoek met je delen (een clinical trail). In dit onderzoek kun je zien wat er met het darmmicrobioom gebeurt in slechts 5 dagen wanneer je een 100% dierlijk voedingspatroon eet met enkel vlees, vis, ei, zuivel etc.
Dit is natuurlijk maar 1 onderzoek,
maar de resultaten zijn consistent met het grotere geheel aan wetenschappelijke onderzoeken die er zijn gedaan naar het verband tussen een voedingspatroon met veel vetrijke dierlijke producten & chronische ziekten.
Het is bewezen dat dit mechanisme in ieder geval deels verantwoordelijk is voor het feit dat wanneer mensen een voedingspatroon laag in vezel en met veel dierlijke producten eten, er meer risico is op darmkanker.
En onthoud,
Een chronische ziekte ontstaat niet opeens. De meeste van deze ziekten hebben jaren nodig om zich te ontwikkelen.
Verhalen op Instagram van influencers over fantastische resultaten op een compleet dierlijk voedingspatroon kunnen dus erg misleidend zijn! Je weet niet of zij uiteindelijk in de toekomst darmkanker of hart- en vaatziekten ontwikkelen.
De beste manier om dit te doen is een (voornamelijk) onbewerkt plantaardig voedingspatroon te hebben, hoog in vezel.
Dit kan volledig plantaardig zijn of een voedingspatroon waar nog kleine beetjes dierlijk eiwit wordt gegeten (idealiter laag in vet),
maar in ieder geval een voedingspatroon waarin onbewerkte fruit, groenten, bonen, volkoren granen noten en zaden centraal staan.