Ik zie in de praktijk regelmatig cliënten die een combinatie nemen van verschillende potjes met hierin vaak een overlap in vitaminen en mineralen. Bijvoorbeeld een B-complex én een huid-, haar-, nagelsupplement.
Waardoor het snel kan optellen tot doseringen die niet gezond zijn en bijwerkingen opleveren, en soms zelfs blijvende schade (zoals bij B6). Soms zie ik ook clienten die van 1 enkele stof hele hoge doseringen innemen. Zoals bijvoorbeeld een hele hoge dosering vitamine C. Inname van meer dan 2 gram vitamine C per dag kan bijvoorbeeld leiden tot darmklachten of diarree.
Voor de volgende voedingsstoffen is vastgesteld dat een te hoge inname schadelijk kan zijn:
Voor:
Zijn er aanwijzingen dat een bepaald innameniveau mogelijk ongewenste bijeffecten kan hebben.
Overdosering komt alleen voor bij het gebruik van hoog gedoseerde supplementen of bij een teveel aan verrijkte voedingsmiddelen. Dus niet door gewone voeding.
Uitzondering hierin is vitamine A.
Je kan teveel vitamine A binnenkrijgen als je vaak lever eet. Het gaat hierbij om vitamine A uit dierlijke producten en niet om carotenoïden (provitamine A) uit groente en fruit.
Aan het gebruik van supplementen worden vaak hele gunstige gezondheidseffecten toegeschreven.
Veel van deze gezondheidseffecten zijn niet aangetoond. Alleen als het effect wetenschappelijk onderbouwd is, mag er een claim op een supplement staan. Hiervoor is in Europa regelgeving opgesteld. Maar uit onderzoek van Follow the Money en Radar blijkt dat bijna de helft van die claims echter in strijd is met EU-reclameregels.
Voedingssupplementen die beloven dé oplossing te zijn tegen onder meer overgewicht, stress, overgangsklachten en dun haar...
Er zit geen magie in deze potjes. Ook al vertelt een influencer van wel... Mijn ervaring is dat in 99% van de gevallen de meeste winst kan worden gehaald uit voeding en andere leefstijlfactoren zoals beweging, slaap en stressmanagement.
Vraag een professional, zoals een diëtist, om met je mee te kijken. Zodat je alleen suppleert wat echt nodig is.