Zo zitten in plantaardige eiwitbronnen vaak veel vezels, vitaminen, mineralen en hebben ze geen cholesterol en een stuk minder verzadigd vet.
Met het eten van plantaardige eiwitten wordt de kans op een langer en gezonder leven groter.
Het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten vermindert het risico op:
Het eten van eiwit is belangrijk. Naast dat het energie (calorieën) levert, levert het ook aminozuren. Aminozuren heb je nodig voor de opbouw van cellen en voor allerlei regelprocessen in je lichaam.
In plantaardige eiwitbronnen zitten alle aminozuren die ons lichaam niet zelf kan maken en die je dus uit voeding nodig hebt. Alleen niet altijd in de verhoudingen waarin het menselijk lichaam ze nodig heeft.
Dat is gelukkig geen probleem want in één maaltijd (en anders wel over de hele dag) eet je van meerdere eiwitbronnen. Denk aan een volkoren boterham met hummus of pindakaas, een havermout met sojamelk, salade met quinoa, kikkererwten, sojayoghurt, noten, pitten en zaden. Door plantaardige bronnen te combineren maak je volwaardige en natuurlijk lekkere maaltijden.
Neuenschwander et al, 2023; Zhong et al, 2021; Joshi et al, 2020; Philippou et al, 2020; WCRF. dietandcancerreport.org, 2018.