Er wordt vaak gezegd dat vegetariërs en vegans een groter risico hebben op een ijzertekort.
Dit klopt niet! Een ijzertekort komt bij vegans NIET vaker voor dan bij mensen die wel vlees eten. Mensen die meer plantaardig eten hebben wel lagere niveau's van ijzer in het bloed. Maar dit biedt gezondheidsvoordelen zoals een lager risico op verschillende ziekten.
Heem-ijzer
Enkel afkomstig uit dierlijke producten zoals vlees. Vernoemd naar hemoglobine (heem) wat in bloed zit. Opname gemiddeld 25%.
Non-heem ijzer
Afkomstig uit plantaardige maar ook voor een deel uit dierlijke producten. Opname 1-10% afhankelijk van ijzervoorraad in het lichaam en o.a. vitamine C in de maaltijd.!
Hoewel heem-ijzer beter ons bloed wordt opgenomen, is ons lichaam beter in staat de opname van non-heemijzer te reguleren om te voorkomen dat het tot een schadelijk niveaus stijgt. Heem-ijzer afkomstig uit dierlijke producten zoals vlees kan meer risico geven op verschillende chronische ziekten. Een betere opname is dus niet altijd een goede zaak!
Lange tijd werd aangenomen dat een hoge inname van ijzer, met name heem-ijzer, de aanmaak van schadelijke moleculen zou bevorderen, waardoor het 'slechte' LDL cholesterol zorgt voor verstopping in de vaten.
Een hypothese die tegenwoordig door de wetenschap wordt ondersteund.
Een meta-analyse uit 2015 van 13 observationele onderzoeken, waarbij meer dan 250.000 proefpersonen betrokken waren, wees uit dat voor elke 1 mg heem-ijzer die per dag werd geconsumeerd, proefpersonen hun risico op hart- en vaatziekten met 7% verhoogden. Zelfs na correctie voor de inname van verzadigd vet!
Dat is geen grote hoeveelheid heemijzer, aangezien 250 gram biefstuk al zo'n 5 mg bevat.
Er zijn daarnaast onderzoeken die laten zien dat een hoge inname van heem-ijzer (uit dierlijke producten) een verband heeft met diabetes type 2, Parkinson, kanker en dementie.
Net als bij eiwitten is het lichaam heel efficiënt in het gebruik van ijzer. Het merendeel van de dagelijkse behoefte aan ijzer komt uit de afbraak van oude bloedcellen en wordt hergebruikt en slechts een relatief klein deel wordt aangevuld via de voeding. Als je gevarieerd en voldoende eet, hoef je niet bang te zijn voor een ijzertekort gezien plantaarde voeding voldoende beschikbaar ijzer bevat.
Daarnaast krijg je bij ijzerrijke plantaardige producten zoals groene bladgroenten, bonen, volkorenbrood, abrikozen en sojaproducten ook nog heel veel andere gezonde stofjes binnen! Zoals andere vitaminen en mineralen maar ook vezels, fytonutriënten en anti-oxidanten.
En als afgestudeerd diëtiste en leefstijl coach help ik jou graag op weg naar een gezondere leefstijl. Ook geef ik plantaardig voedingsadvies.
Plan zelf een gratis, eerste afspraak via de knop 'Maak een afspraak'. Hopelijk spreken we elkaar snel!