1. Minder
overgewicht
Vegetariërs hebben over het
algemeen een lager en gezonder lichaamsgewicht in vergelijking tot niet-vegetariërs.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die vlees eten vaker een hogere energie inname
hebben en een hoger lichaamsgewicht (1). Het lagere lichaamsgewicht
van vegetariërs houdt verband met een hogere inname van voedingsvezel (wat
zorgt voor een langer vol gevoel en een betere spijsvertering) en een lagere
inname van vet. Omdat overgewicht zorgt voor meerdere gezondheidsproblemen en
risico’s geeft dit vegetariërs een gezondheidsvoordeel.
2. Minder risico
op diabetes
Obesitas en gewichtstoename
zijn risicofactoren voor diabetes, dit verklaart deels waarom vleeseters vaker de
diagnose diabetes krijgen dan vegetariërs (2). Maar zelfs wanneer in
onderzoek wordt gecorrigeerd voor lichaamsgewicht en andere leefstijl factoren
lijkt een vegetarisch dieet een beschermend effect te hebben tegen diabetes (3).
3. Minder risico
op hoge bloeddruk
Vegetariërs hebben over het
algemeen een lagere bloeddruk dan niet-vegetariërs. Hypertensie (een te hoge
bloeddruk) komt bij vegetariërs minder vaak voor dan bij vleeseters. Een gezond
lichaamsgewicht draagt hieraan bij, maar ook een voedingspatroon lager in
totaal vet, laag in verzadigd vet en een hogere inname van voedingsvezels,
fruit, groente en soja eiwit.
4. Minder risico
op hart- en vaatziekten
Vegetariërs krijgen minder
vaak hart- en vaatziekten en overlijden hier ook minder vaak aan ten opzichte
van vleeseters. Ook hebben vegetariërs vaker een lager cholesterol. Dit kan
deels worden verklaard door het niet eten van vlees, waardoor er minder
verzadigd vet wordt gegeten (4). Daarbij zorgen de plantaardige onverzadigde
vetzuren zoals die in noten, zaden en olijfolie voor een minder groot risico op
hart- en vaatziekten. Een andere reden is dat een vegetarisch dieet over het
algemeen meer voedingsvezel, antioxidanten, vitaminen en fytonutriënten bevat;
allen factoren die helpen het slechte cholesterol in het bloed te verlagen en
hierdoor beschermen tegen hart- en vaatziekten. Soja, wat vaak wordt gegeten
als vleesvervanger, bevat meervoudig onverzadigde vetzuren, vezels, vitaminen,
mineralen en weinig verzadigd vet en helpt hierdoor te beschermen tegen hart-
en vaatziekten (5).
5. Minder risico
op kanker
Vegetariërs hebben minder
vaak kanker dan vleeseters. Dit zou kunnen komen door de hogere inname van
fruit en groente. Daarnaast laten een aantal onderzoeken zien dat naast het
over het algemeen minder vaak voorkomen van kanker bij vegetariërs, vegetariërs
ook minder vaak kanker hebben op specifieke plekken, zoals bijvoorbeeld
darmkanker. Mensen gediagnosticeerd met darmkanker eten vaak meer vlees. Onderzoekers
en specialisten op het gebied van kanker raden mensen aan om het gebruik van
rood vlees en bewerkt vlees te minderen. Een gebruik van 100 gram totaal rood
vlees per dag hangt samen met een 10% hoger risico op darmkanker (6).
6.
Minder risico
op andere ziekten
In aanvulling op
overgewicht, diabetes, hypertensie (een te hoge bloeddruk), hart- en
vaatziekten en sommige soorten van kanker helpt een vegetarisch dieet ook
beschermen tegen andere ziekten zoals osteoporose, divertikels in de darm,
galstenen, staar, en reumatoïde artritis (7).
Bronnen
1.
Y. Wang &
M.A. Beydoun. Meat consumption is associated with obesity and central obesity
among US adults, International journal of obesity 33 (2009): 621-628; S.
Tonstad and coauthors, Type of vegetarian diet, body weight and prevelance of
type 2 diabetes, Diabetes Care 32 (2009): 791-796.
2.
A. Vang &
coauthors, Meats, processed meats, obesity, weigt gain and occurence of
diabetes among adults: findings from Adventist Health Studies, Annals of
Nutrition and Metabolism 52 (2008): 96-104
3.
S. Tonstad
& coauthors, Type of vegetarian diet, body weight and prevalence of type 2
Diabetes. Diabetes care 32 (2009): 947-956.
4.
H.R. Ferdowsian
& N.D. Barnard, Effects of plant-based diets on plasma lipids, American
Journal of Cardiology 104 (2009): 947-956.
5.
M. Messina,
insights gained from 20 years of soy research, Journal of Nutrition 140 (2010):
2289S-2295S.
6.
Gezondheisraad.
Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015 (2015) https://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/a1527_vlees_0.pdf
7.
Whitney &
Rolfes. Understanding Nutrition. Wadsworth Cengage Learning. (2013): 62-65