vegetarisch gezondheid

6 voordelen voor je gezondheid wanneer je vegetarisch eet

1.         Minder overgewicht
Vegetariërs hebben over het algemeen een lager en gezonder lichaamsgewicht in vergelijking tot niet-vegetariërs. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vlees eten vaker een hogere energie inname hebben en een hoger lichaamsgewicht (1). Het lagere lichaamsgewicht van vegetariërs houdt verband met een hogere inname van voedingsvezel (wat zorgt voor een langer vol gevoel en een betere spijsvertering) en een lagere inname van vet. Omdat overgewicht zorgt voor meerdere gezondheidsproblemen en risico’s geeft dit vegetariërs een gezondheidsvoordeel.   


2.         Minder risico op diabetes
Obesitas en gewichtstoename zijn risicofactoren voor diabetes, dit verklaart deels waarom vleeseters vaker de diagnose diabetes krijgen dan vegetariërs (2).  Maar zelfs wanneer in onderzoek wordt gecorrigeerd voor lichaamsgewicht en andere leefstijl factoren lijkt een vegetarisch dieet een beschermend effect te hebben tegen diabetes (3). 


3.         Minder risico op hoge bloeddruk
Vegetariërs hebben over het algemeen een lagere bloeddruk dan niet-vegetariërs. Hypertensie (een te hoge bloeddruk) komt bij vegetariërs minder vaak voor dan bij vleeseters. Een gezond lichaamsgewicht draagt hieraan bij, maar ook een voedingspatroon lager in totaal vet, laag in verzadigd vet en een hogere inname van voedingsvezels, fruit, groente en soja eiwit.  


4.         Minder risico op hart- en vaatziekten
Vegetariërs krijgen minder vaak hart- en vaatziekten en overlijden hier ook minder vaak aan ten opzichte van vleeseters. Ook hebben vegetariërs vaker een lager cholesterol. Dit kan deels worden verklaard door het niet eten van vlees, waardoor er minder verzadigd vet wordt gegeten (4).  Daarbij zorgen de plantaardige onverzadigde vetzuren zoals die in noten, zaden en olijfolie voor een minder groot risico op hart- en vaatziekten. Een andere reden is dat een vegetarisch dieet over het algemeen meer voedingsvezel, antioxidanten, vitaminen en fytonutriënten bevat; allen factoren die helpen het slechte cholesterol in het bloed te verlagen en hierdoor beschermen tegen hart- en vaatziekten. Soja, wat vaak wordt gegeten als vleesvervanger, bevat meervoudig onverzadigde vetzuren, vezels, vitaminen, mineralen en weinig verzadigd vet en helpt hierdoor te beschermen tegen hart- en vaatziekten (5). 


5.         Minder risico op kanker
Vegetariërs hebben minder vaak kanker dan vleeseters. Dit zou kunnen komen door de hogere inname van fruit en groente. Daarnaast laten een aantal onderzoeken zien dat naast het over het algemeen minder vaak voorkomen van kanker bij vegetariërs, vegetariërs ook minder vaak kanker hebben op specifieke plekken, zoals bijvoorbeeld darmkanker. Mensen gediagnosticeerd met darmkanker eten vaak meer vlees. Onderzoekers en specialisten op het gebied van kanker raden mensen aan om het gebruik van rood vlees en bewerkt vlees te minderen. Een gebruik van 100 gram totaal rood vlees per dag hangt samen met een 10% hoger risico op darmkanker (6). 


6.         Minder risico op andere ziekten
In aanvulling op overgewicht, diabetes, hypertensie (een te hoge bloeddruk), hart- en vaatziekten en sommige soorten van kanker helpt een vegetarisch dieet ook beschermen tegen andere ziekten zoals osteoporose, divertikels in de darm, galstenen, staar, en reumatoïde artritis (7).


Bij vegetarisch of veganistisch eten vragen een aantal voedingsstoffen extra aandacht. Ik geef graag een voedingsadvies op maat op basis van jouw persoonlijke voorkeuren. Zo komt jouw lichaam niets te kort! Consulten zijn mogelijk in mijn praktijk in Monster (Westland) of online via beeldbellen.

 

Bronnen

1.         Y. Wang & M.A. Beydoun. Meat consumption is associated with obesity and central obesity among US adults, International journal of obesity 33 (2009): 621-628; S. Tonstad and coauthors, Type of vegetarian diet, body weight and prevelance of type 2 diabetes, Diabetes Care 32 (2009): 791-796.
2.         A. Vang & coauthors, Meats, processed meats, obesity, weigt gain and occurence of diabetes among adults: findings from Adventist Health Studies, Annals of Nutrition and Metabolism 52 (2008): 96-104
3.         S. Tonstad & coauthors, Type of vegetarian diet, body weight and prevalence of type 2 Diabetes. Diabetes care 32 (2009): 947-956.
4.         H.R. Ferdowsian & N.D. Barnard, Effects of plant-based diets on plasma lipids, American Journal of Cardiology 104 (2009): 947-956.
5.         M. Messina, insights gained from 20 years of soy research, Journal of Nutrition 140 (2010): 2289S-2295S.
6.         Gezondheisraad. Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015 (2015) https://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/a1527_vlees_0.pdf
7.         Whitney & Rolfes. Understanding Nutrition. Wadsworth Cengage Learning. (2013): 62-65