meer bonen eten

Waarom peulvruchten gezond zijn

Hoe vaak eet jij peulvruchten of bonen? Hieronder laat ik je een plaatje zien van de hoeveelheid eiwit per peulvrucht!

Kikkererwten, witte bonen, kidneybonen, linzen, zwarte bonen, edamame bonen etc.? 

De meest uitgebreide analyse  van voeding en kanker ooit uitgevoerd werd gepubliceerd door het American Institute for Cancer Research.

Door ongeveer een half miljoen onderzoeken door te nemen, hebben negen onafhankelijke onderzoeksteams een wetenschappelijk consensusrapport opgesteld.

Één van hun aanbevelingen voor het voorkomen van kanker is om bij elke maaltijd peulvruchten (bonen, spliterwten, kikkererwten of linzen) te eten.

Niet elke week of elke dag. Bij élke maaltijd 

(Dat lukt mij niet hoor, trouwens)

Peulvruchten zitten boordevol:

  • Eiwitten, ijzer en zink – net zoals andere eiwitbronnen zoals vlees
  • Vezels, foliumzuur en kalium – voedingsstoffen die vooral in het plantenrijk voorkomen

Tegelijkertijd bevatten peulvruchten weinig verzadigd vet en zijn ze volledig vrij van cholesterol! Beste van beide werelden dus!

(Omdat dierlijk eiwit vaak samengaat met relatief veel verzadigd vet en cholesterol en precies 0 vezels)

De consumptie van peulvruchten wordt geassocieerd met:
  • Lagere bloeddruk 
  • Betere bloedsuiker- en cholesterolregulatie 
  • Minder risico op o.a. hart- en vaatziekten
  • Preventie tegen bepaalde vormen van kanker
  • Soja kan zelfs helpen bij borstkankerpreventie & -overleving

De fyto-oestrogenen in soja lijken in het bijzonder zowel borstkanker te helpen voorkomen als de overlevingskansen bij borstkanker te verbeteren. 

Zie hier hoeveel eiwit er in bonen zit per 100 g (gekookt). 

undefined

voedingsstoffen in plantaardige melk vergelijking

De voedingswaarde van plantaardige melk

21 mei 2025

plantaardige voeding en darmkanker

Beschermt een plantaardig dieet tegen darmkanker?

19 mei 2025

omega 3 vegan

Krijg jij als vegetariër of veganist voldoende omega 3 binnen?

10 mei 2025

Diëtistenpraktijk Silla wordt vergoed door: