Vitamine B12 (cobalamine) is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Daarnaast is vitamine B12 nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel. Te kort aan vitamine B12 kan ervoor zorgen dat je bloedarmoede krijgt. Hierdoor kun je je moe en duizelig voelen of hartkloppingen en oorsuizen krijgen. Een tekort kan ontstaan als je geen of weinig dierlijke producten eet of te weinig van het eiwit Intrinsic Factor (een stofje in je maag) hebt, waardoor je lichaam de vitamine B12 niet goed kan opnemen. Een tekort kan pas na maanden klachten opleveren, en die kunnen onomkeerbaar zijn.
Een vitamine B12-tekort kan zich uiten in bloedarmoede met zwakte, vermoeidheid, prikkelbaarheid, kortademigheid en bleekheid; zenuwbeschadiging met gevoelloosheid en tintelingen in de ledematen, en naarmate het vordert, nervositeit, depressie, slapeloosheid, concentratievermogen, verwarring en paranoia. Gastro-intestinale stoornissen zoals een pijnlijke tong, verminderde eetlust en diarree. Daarnaast problemen bij de voortplanting zoals het uitblijven van de menstruatie of onvruchtbaarheid. En verhoogde homocysteïnespiegels die het risico op hart- en vaatziekten verhogen.
Vitamine B12-tekort kan in de vroege stadia gemakkelijk worden verholpen, maar als een tekort niet op tijd wordt geconstateerd, kunnen de symptomen onomkeerbaar worden.
Bij volwassenen kan het jaren duren voordat een tekort naar voren komt, aangezien de B12-voorraad over het algemeen groot is, terwijl het bij kinderen binnen enkele maanden kan ontstaan. Dit komt omdat baby's en kinderen minimale B12 voorraden hebben, terwijl volwassenen meestal een voorraad hebben die maanden of zelfs jaren meegaat.
Vitamine B12 komt vrijwel enkel in dierlijke producten voor (melk, kaas, eieren, vlees, vis) omdat het wordt gemaakt door bepaalde bacteriën in het maag-darmkanaal van dieren. Ook mensen maken op die manier vitamine B12 aan in de darm, maar ons lichaam neemt deze vitamine B12 daar niet op. Het is daarom belangrijk dat je vitamine B12 via de voeding binnenkrijgt. Dieren nemen de vitamine B12 die wordt gemaakt in het maag-darmkanaal namelijk wél (deels) op, waardoor het in hun vlees, eieren en melk terecht komt. Daarnaast krijgt vee vaak een supplement verwerkt in het voer. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier (zoals chlorella en spirulina) en algen. Ons lichaam kan echter B12 uit dit soort plantaardige producten niet goed opnemen. In verrijkte sojamelk, amandelmelk, havermelk of andere verrijkte plantenmelken zit B12 toegevoegd.
"Alleen dierlijke producten zoals vis, vlees, eieren, kaas en zuivel bevatten B12, dit wordt gemaakt in het maag-darmkanaal van dieren, daarnaast krijgt vee vaak een suppplement."
Cyanocobalamine heeft de meest stabiele verbinding, waardoor vitamine B12 niet wordt afgebroken wanneer je je supplementen in een potje in de kast laat staan. Methylcobalamine is minder stabiel, hierdoor weet je nooit precies hoeveel vitamine B12 je suppleert. Daarnaast is naar cyanocobalamine de meeste onderzoek gedaan en weten we dat het veilig en effectief is. Bovendien is cyanocobalamine ook nog eens de goedkoopste van de verschillende vormen van B12. Cyanocobalamine heeft daarom de voorkeur.