artritis en voeding

Reuma en voeding

Onlangs schreven Carlijn Wagenaar, MD, en Wendy Walrabenstein, RD, een mooi artikel voor de Physicians Association for Nutrition. Over het huidige wetenschappelijke bewijs wat er op dit moment is wat betreft leefstijl & reumatoïde artritis en dan in het bijzonder over voeding!


Heel kort heb ik een klein stukje van dit artikel geprobeerd samen te vatten in een aantal slides. Maar al deze interessante info is niet in een aantal plaatjes te vatten.. dus check vooral even het gehele Engelstalige artikel op de website van PAN. Hier vind je ook alle bronnen die zijn gebruikt.

 

Hoe ontstaat reumatoïde artritis?

Ongeveer 16% van alle reumatoïde artritis gevallen wordt, gedeeltelijk, veroorzaakt door genetische factoren, dit percentage is wellicht nog lager omdat bepaalde genen alleen worden 'aangezet' door omgevingsfactoren, zoals een ongezonde leefstijl.

Het risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis is gerelateerd aan verschillende leefstijlfactoren, waaronder:

  • Een ongezond voedingspatroon
  • Overgewicht
  • Roken
  • Weinig beweging
  • Stress

undefined

Laaggradige ontstekingen

Bovendien is er bij reuma vaak sprake van laaggradige ontstekingen, deze kunnen o.a. worden veroorzaakt door een ongezonde leefstijl.

Laaggradige ontstekingen kunnen het immuunsysteem verstoren en spelen zo een rol bij de ontwikkeling van verschillende auto-immuunziekten.

Ook neemt laaggradige ontsteking toe met de leeftijd.

Voeding kan een grote rol spelen in het verminderen van deze laaggradige ontstekingen!
undefined

Verband met het darmmicrobioom

Het microbioom is het geheel van micro-organismen die op en in ons lichaam leeft, zoals bacteriën in onze darm. Ze hebben verschillende functies waaronder communicatie én ontwikkeling van het immuunsysteem. Daarnaast reguleren micro-organismen ontstekingsreacties.Talrijke onderzoeken tonen een verband aan tussen het darmmicrobioom en immuunziekten zoals reuma. Een darmmicrobioom wat uit balans is wordt geassocieerd met o.a. auto-immuunziekten.

Bovendien bevat het darmmicrobioom van reumatoïde artritis patiënten veel meer van bepaalde soorten bacteriën. Er wordt gedacht dat bepaalde bacteriën door de darmwand heen kunnen en zo een rol spelen bij het ontstaan van reuma.

Er is ook steeds meer onderzoek beschikbaar dat suggereert dat een darmmicrobioom dat uit balans is meer kan doorlaten naar het bloed dan de bedoeling is (leaky gut), dit kan ervoor zorgen dat het immuunsysteem in actie komt met mogelijk auto-immuunziekten zoals reuma tot gevolg.

undefined


Vezels en reuma

Een hoge vezelinname kan de gezondheid verbeteren omdat:

  • significant lager risico op hart- en vaatziekten
  • lagere bloeddruk en cholesterol
  • verbeterde glucosespiegels en insulinegevoeligheid
  • makkelijker maken van gewichtsverlies
  • lijkt de immuunfunctie te verbeteren
  • Het is ook aangetoond dat een verhoogde inname van vezels de ontstekingsremmende immuuncellen verhoogt en markers die botverlies aantonen verlaagt bij patiënten met reumatoïde artritis

Meer verschillende vezels in de voeding kan er ook voor zorgen dat het darmmicrobioom veranderd. De groei van nuttige bacteriën wordt gestimuleerd en bevordert zo de gezondheid.

Daarnaast produceren darmbacteriën na het 'opeten' van de vezels korte-keten-vetzuren.

Korte-keten-vetzuren zijn ontstekingsremmend.

Vezels zitten alleen in planten! In fruit, bonen, groenten, noten, zaden en volkoren granen dus.

undefined


Vezelrijke diëten

Vezelrijke diëten (bijv. vegetarisch, mediterraan, veganistisch), met weinig rood vlees en veel onverzadigde vetzuren, worden geassocieerd met:

  • een gunstigere microbioom samenstelling
  • meer verschillende bacteriën
  • meer gezondheidsbevorderende bacteriën
  • meer ontstekingsremmende korte-keten-vetzuren (SCFA's)

Dierlijke producten bevatten geen vezels. In vlees, vis, zuivel en eieren zitten 0 vezel.


Westerse diëten vs vegetarische/veganistische diëten 

Daarentegen laten typisch westerse diëten met veel dierlijk vet, veel dierlijk eiwit en weinig vezels, een algehele afname zien van het totaal aantal bacteriën en bepaalde nuttige bacteriesoorten, terwijl bepaalde ziekmakende bacteriën toenemen.

Vegetarische en veganistische diëten, bleken bij patiënten met chronische ontstekingsziekten, zoals reumatoïde artritis, consequent effectiever te zijn in het verbeteren van de gezondheid en het microbioom dan andere voedingspatronen, waaronder het mediterrane dieet.


Wil je graag een persoonlijk voedingsadvies bij reumatoïde artritis? Ik help je graag verder. Klik hier om een afspraak in te plannen voor een persoonlijk voedingsadvies. Ik word vergoed door alle zorgverzekeraars.



De informatie uit deze tekst komt uit het artikel geschreven door Carlijn Wagenaar, MD en Wendy Walrabenstein, RD. Je kunt het hele artikel met de bronnen lezen via deze link: https://pan-int.org/rheumatoid-arthritis-and-diet/
undefined



  • Meer blogs met tag
  • reuma
reuma en artrose en plantaardige voeding

Plants for Joints - 2 jaar later

25 april 2025

reuma en voeding

Plants for Joints, plantaardige voeding bij reuma

5 november 2024

plants for joints vervolg

'Plants for Joints' voor reuma, resultaten vervolgonderzoek na 1 jaar

4 april 2024

Diëtistenpraktijk Silla wordt vergoed door: