bmi vegetariers

Mensen die MINDER dierlijke producten eten en MEER plantaardig eten hebben een lager BMI

Deze 6 cohorten (onderzoeken) hierboven bevatten gegevens van honderdduizenden mensen, en de resultaten hierin zijn consistent: minder dierlijke producten, een lager BMI. Dit geldt ook voor onderzoeken waarin ze de buikomtrek hebben gemeten.


De meest waarschijnlijke verklaring dat vegetariërs en vegans een lager BMI hebben is dat zij meer plantjes eten (fruit, groenten, bonen, granen etc.) met een lagere caloriedichtheid, veel vezels en vaak meer water. Dit zorgt voor een goede en lange verzadiging met minder calorieën.

Dierlijke producten bevatten over het algemeen meer calorieën, GEEN vezel en minder water (dus minder volume in je maag).

Op deze manier kun je als vega(n) veel eten, daardoor verzadigd zijn, maar blijf je beter op gewicht. Het beschermende effect van planten!

undefined

Op het bovenstaande plaatje kun je 6 cohorten zien waarin het BMI bij honderdduizenden deelnemers is berekend en waarbij gekeken is welk voedingspatroon ze hadden.
De BMI (Body Mass Index) is een internationaal gebruikte maat die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Voor volwassenen ligt een gezond BMI tussen de 18,5 en de 25. Maar dit geldt niet voor iedereen. Voor ouderen en kinderen gelden andere grenzen. Zelf je BMI berekenen? Klik hier.


Welk dieet is beter voor gewichtsverlies?

In de 6 cohorten hebben ze personen een langere tijd gevolgd, en gekeken welk BMI en voedingspatroon zij hadden. Maar er is ook onderzoek gedaan welk dieet beter zou zijn voor gewichtsverlies.

Een niet-vegetarisch dieet of een vegetarisch dieet?

undefined

Een meta-analyse uit 2016 waarbij 12 randomized controlled trials (RCT's) werden vergeleken liet zien dat als je gewicht wilt verliezen je beter een vega(n) voedingspatroon aan kunt nemen. De mensen die een vegetarisch voedingspatroon volgden voor gewichtsverlies verloren significant meer gewicht dan degene die vlees aten.

Er was een NOG groter voordeel bij een veganistisch voedingspatroon wat betreft gewichtsverlies concluderen de onderzoekers.

1 van die 12 onderzoeken die meegenomen werd in deze meta-analyse, was een onderzoek waarbij een veganistisch dieet werd vergeleken met een dieet laag in vet met daarin vlees, vis en zuivel.

In dit onderzoek kwam meer gewichtverlies naar voren binnen 1 jaar bij het vegan dieet (-4,9 kg versus -1,8 kg) en na 2 jaar (-3,1 kg versus -0,8 kg).

Dit onderzoek was bijzonder om 3 redenen:

Ten eerste was het een langdurend onderzoek. Deelnemers werden 2 jaar lang gevolgd.

Dat klinkt niet heel lang, maar meestal zijn dit soort onderzoeken vrij kort. We weten dat alle diëten op de korte termijn gezondheidseffecten kan opleveren, dus hoe langer deelnemers worden gevolgd in een onderzoek, hoe betrouwbaarder het is dat het dieet ook door mensen kan worden volgehouden.

Ten tweede is het dieet waarmee werd vergeleken een omnivoor voedingspatroon met vlees, vis en zuivel, laag in verzadigd vet, laag in cholesterol én met volkoren granen. De controle groep at GEEN standaard Westers dieet met veel suiker en vetrijke producten.

Ten derde; veel onderzoeken gebruikten een calorie restrictie (maximaal 1500 kcal) maar bij dit onderzoek werd gezegd: 'Eet maar zoveel je wil'. Dit doen we ook in het normale leven, dus dit geeft een beter beeld!

Meer planten eten is niet alleen beter voor jouw gezondheid, maar ook voor dierenwelzijn en moeder aarde. Weet je niet waar te beginnen? Neem contact met me op! Iedereen is welkom! Je kunt zelf een afspraak inplannen via mijn website. Beeldbellen ook mogelijk.


Bronnen:


Key, T. J. et al. (1999). Mortality in vegetarians and nonvegetarians: Detailed findings from a collaborative analysis of 5 prospective studies. American Journal of Clinical Nutrition, 70(3), 516s–24s.

Tonstad, S., Butler, T., Yan, R. and Fraser, G. E. (2009). Type of vegetarian diet, body weight, and prevalence of type 2 diabetes. Diabetes Care, 32(5), 791–6.

Davey, G. K., Spencer, E. A., Appleby, P. N., Allen, N. E., Knox, K. H. and Key, T. J. (2003). EPIC–Oxford: Lifestyle characteristics and nutrient intakes in a cohort of 33 883 meat-eaters and 31 546 non meat-eaters in the UK. Public Health Nutrition, 6(3), 259–68.

Chang-Claude, J., Hermann, S., Eilber, U. and Steindorf, K. (2005). Lifestyle determinants and mortality in German vegetarians and health-conscious persons: Results of a 21-year follow-up. Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers, 14(4), 963–8.

Alewaeters, K., Clarys, P., Hebbelinck, M., Deriemaeker, P. and Clarys, J. P. (2005). Cross-sectional analysis of BMI and some lifestyle variables in Flemish vegetarians compared with non-vegetarians. Ergonomics, 48(11–14), 1433–44.

Huang, R. Y., Huang, C. C., Hu, F. B. and Chavarro, J. E. (2016). Vegetarian diets and weight reduction: A meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of General Internal Medicine, 31(1), 109–16.

Ello-Martin, J. A., Roe, L. S., Ledikwe, J. H., Beach, A. M. and Rolls, B. J. (2007). Dietary energy density in the treatment of obesity: A year-long trial comparing 2 weight-loss diets. American Journal of Clinical Nutrition, 85(6), 1465–77.

Turner‐McGrievy, G. M., Barnard, N. D. and Scialli, A. R. (2007). A two‐year randomized weight loss trial comparing a vegan diet to a more moderate low‐fat diet. Obesity, 15(9), 2276–81.