vegan en reuma

Reuma en voeding, waarom en hoe.

Een plantaardig dieet kan bij reumatoïde artritis aanzienlijk de ziekteactiviteit verminderen. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het verbeteren van reuma symptomen zoals een afname van pijn, afname van gezwollen en gevoelige gewrichten en ontstekingen. Daarnaast is er een verbetering van de gewrichtsfunctie én een minder groot risico op hart- en vaatziekten mogelijk.


Reuma en overgewicht

Teveel lichaamsvet binnenin en rondom organen verhoogt chronische ontstekingen, die een rol spelen bij reuma. Mensen met obesitas hebben een 3 keer groter risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis. Daarnaast vermindert obesitas vermindert de effectiviteit van de medicatie en verhoogt het het risico op hart- en vaatziekten. Onbewerkte plantaardige voeding kan het makkelijker maken om gewicht te verliezen.

De belangrijkste reden hiervoor is omdat je meer verzadiging ervaart met minder calorieën.

Onbewerkte plantaardige voeding bevat veel water en vezels, wat onze maag letterlijk goed opvult.

undefined


Reuma en het darmmicrobioom

Het darmmicrobioom is het geheel van micro-organismen in onze darm, waaronder bacteriën. Ze hebben verschillende functies zoals ontwikkeling van het immuunsysteem en het reguleren van ontstekingsreacties.

Een darmmicrobioom wat uit balans is:

  • Vermindert de effectiviteit van artritismedicatie.
  • Verhoogt chronische ontsteking.
  • Verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Een plantaardig dieet kan helpen bij het in balans krijgen van het darmmicrobioom én kan o.a. zorgen voor meer diversiteit in darmbacteriën.

  • De ‘slechte’ bacterie prevotella copri gedijt op choline en carnitine uit vlees, gevogelte, vis en eieren. Dit eet je niet bij een plantaardig dieet.
  • Bij een plantaardig dieet is er een hogere inname van vezels en daardoor hogere productie ontstekingsremmende korte-keten vetzuren.
  • Bij een plantaardig dieet is er een lager risico op hart- en vaatziekten.

Wat liever wel en niet eten?

undefined


undefined


undefined

Voor een persoonlijk voedingsadvies bij reuma help ik je graag verder. Als geregistreerd diëtiste word ik vergoed door de zorgverzekeraar. Maak nu een afspraak! 

Lees ook mijn andere blogs over voeding en reuma. 
Reuma en voeding: een aantal wetenschappelijke onderzoeken op een rijtje
Reuma en voeding: wat is er top op heden bekend over reuma en voeding.


Bronnen:

Veel van bovenstaande informatie komt uit de factsheet van PAN International. De factsheet kun je hier vinden. 

Hierin zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • Institute for Health Metrics and Evaluation, 2023. Te bekijken op: https://vizhub.healthdata.org/gbd-results 
  • Gibofsky, Allan. “Epidemiology, pathophysiology, and diagnosis of rheumatoid arthritis: A Synopsis.” The American journal of managed care vol. 20,7 Suppl (2014): S128-35.
  • Chauhan, Krati, et al. “Rheumatoid Arthritis.” StatPearls, StatPearls Publishing, 25 May 2023.
  • Rheumatoid Arthritis Foundation. Available from: https://www.helpfightra.org/rheumatoid-arthritis-faqs/
  • Khanna, Shweta et al. “Managing Rheumatoid Arthritis with Dietary Interventions.” Frontiers in nutrition vol. 4 52. 8 Nov. 2017, doi:10.3389/fnut.2017.00052
  • Eichelmann, F et al. “Effect of plant-based diets on obesity-related inflammatory profiles: a systematic review and meta-analysis of intervention trials.” Obesity reviews : an official journal of the International Association for the Study of Obesity vol. 17,11 (2016): 1067-1079. doi:10.1111/obr.12439
  • Xu, Bei, and Jin Lin. “Characteristics and risk factors of rheumatoid arthritis in the United States: an NHANES analysis.” PeerJ vol. 5 e4035. 24 Nov. 2017, doi:10.7717/peerj.4035
  • Gremese, Elisa et al. “Obesity and reduction of the response rate to anti-tumor necrosis factor α in rheumatoid arthritis: an approach to a personalized medicine.” Arthritis care & research vol. 65,1 (2013): 94-100. doi:10.1002/acr.21768
  • Hafström, I et al. “A vegan diet free of gluten improves the signs and symptoms of rheumatoid arthritis: the effects on arthritis correlate with a reduction in antibodies to food antigens.” Rheumatology (Oxford, England) vol. 40,10 (2001): 1175-9. doi:10.1093/rheumatology/40.10.1175
  • McDougall, John et al. “Effects of a very low-fat, vegan diet in subjects with rheumatoid arthritis.” Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.) vol. 8,1 (2002): 71-5. doi:10.1089/107555302753507195
  • Chan, Marion M et al. “The Microbial Metabolite Trimethylamine N-Oxide Links Vascular Dysfunctions and the Autoimmune Disease Rheumatoid Arthritis.” Nutrients vol. 11,8 1821. 7 Aug. 2019, doi:10.3390/nu11081821
  • Pattison, Dorothy J et al. “Dietary risk factors for the development of inflammatory polyarthritis: evidence for a role of high level of red meat consumption.” Arthritis and rheumatism vol. 50,12 (2004): 3804-12. doi:10.1002/art.20731
  • Walrabenstein, Wendy et al. “A multidisciplinary lifestyle program for rheumatoid arthritis: the 'Plants for Joints' randomized controlled trial.” Rheumatology (Oxford, England) vol. 62,8 (2023): 2683-2691. doi:10.1093/rheumatology/keac693
  • Lederer, Ann-Kathrin et al. “Vegan diet reduces neutrophils, monocytes and platelets related to branched-chain amino acids - A randomized, controlled trial.” Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland) vol. 39,11 (2020): 3241-3250. doi:10.1016/j.clnu.2020.02.011
  • Hu, Yang et al. “Sugar-sweetened soda consumption and risk of developing rheumatoid arthritis in women.” The American journal of clinical nutrition vol. 100,3 (2014): 959-67. doi:10.3945/ajcn.114.086918
  • IARC, 2018. Available from: https://publications.iarc.fr/Book-And-Report-Series/Iarc-Monographs-On-TheIdentification-Of-Carcinog....