plantaardig en reuma

(Meer) plantaardig eten & reuma

Er zijn tegenwoordig gelukkig veel effectieve medicijnen voor reuma. Deze medicijnen remmen en onderdrukken ontstekingen doordat ze invloed hebben op het immuunsysteem. Hierdoor is er minder pijn en schade. Maar die medicijnen zijn niet voor iedereen een uitkomst.

Sommige mensen hebben meer last van de medicatie als van de reuma zelf. Of houden met gebruik van medicatie nog steeds last klachten. En anderen zitten weer helemaal niet te wachten op medicatie.. Gelukkig zien steeds meer mensen de mogelijkheden van voeding en leefstijl.

Uit wetenschappelijk onderzoek zien we dat een meer plantaardige voeding werkt! Zoals het meest recente onderzoek 'Plants for Joints' uit Nederland! Deelnemers aan dit leefstijlprogramma met daarin plantaardige voeding hadden significant minder klachten!


Auto-immuunziekte

Reuma is een auto-immuunziekte. Het tast je gewrichten aan. Dit komt door ontstekingen in gewrichten die ontstaan omdat het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt.

Er zijn tegenwoordig veel effectieve medicijnen voor reuma.

Deze medicijnen remmen en onderdrukken ontstekingen doordat ze invloed hebben op het immuunsysteem. Hierdoor is er minder pijn en schade aan gewrichten.

Voeding om ontstekingen te verminderen

Maar, we weten uit onderzoek dat je ook met voeding ontstekingen en klachten bij reuma kunt verminderen. Ik schreef er al eerder deze blogpost over.

In Noorwegen werd in 1979 een onderzoek gedaan. 53 mensen met reuma werden willekeurig over 2 groepen verdeeld.

De ene groep vastte voor 7-10 dagen en at daarna plantaardig. De andere groep at niet-vegetarisch, zoals ze gewend waren te eten.

undefined

undefined

Op alle belangrijke uitkomsten zoals pijn, stijfheid, gezwollen gewrichten, maar ook objectief meetbare ontstekingswaarden (bijvoorbeeld ESR en C-reactive protein) deed de groep die voornamelijk plantaardig at het significant beter.


Mediterraan dieet & een dieet rijk aan omega 3, vezels, anti-oxidanten en probiotica

Daarna zijn er nog een aantal andere onderzoeken geweest naar reuma en voeding.

Zoals een Zweeds onderzoek in 2003 die bekeek wat het effect was van een mediterraan dieet. Hieruit bleek dat de ziekteactiviteit significant verminderde binnen 12 weken.

Een ander Zweeds onderzoek uit 2020 vergeleek een dieet dat rijk is aan omega-3-vetzuren (van vette vis en noten), vezels, antioxidanten en probiotica met een typisch Zweeds dieet dat bestaat uit grotere hoeveelheden dierlijke eiwitten, vetten en niet-volkoren granen.

Er werd geen verschil gevonden tussen de 2 groepen. Maar de groep die het niet-typische Zweedse dieet rijk aan omega 3 & vezel volgde had wel significant minder klachten aan het einde van het onderzoek in vergelijking bij de start van het onderzoek.


Een plantaardig dieet zonder beperking van calorieën

In een onderzoek uit 2022 in de Verenigde Staten werd gekeken of plantaardig dieet zonder beperking van calorieën, maar met de eliminatie van specifieke voedingsmiddelen (bijv. glutenbevattende voedingsmiddelen, suiker) gevolgd door hun herintroductie, de ziekteactiviteit beïnvloedde bij patiënten met reuma in vergelijking met een placebogroep.

In dit onderzoek namen de DAS28-score (score waarmee de activiteit van de reuma wordt gemeten) en het aantal gezwollen gewrichten significant af tijdens de fase met het plantaardige dieet.


Het Nederlandse 'Plants for Joints' onderzoek

En dan hebben we sinds kort de resultaten van het 'Plants for Joints' onderzoek uit Nederland!

Hier werd gekeken wat voor effect een leefstijlprogramma met onder meer een plantaardig dieet, beweging, stress- en slaapmanagement had.

De mensen werden willekeurig verdeeld over 2 groepen, de ene groep volgde het leefstijlprogramma met het plantaardige dieet en de andere groep kreeg dit niet.

Beide groepen kregen tijdens het onderzoek óók de normale behandeling van hun reumatoloog. Zoals medicatie, maar, de medicatie werd echter niet gewijzigd tijdens het onderzoek.

   
Om het effect van het leefstijlprogramma 'Plants for Joints' te meten, werd gebruik gemaakt van de DAS-score.
undefined

Bij aanvang hadden de deelnemers een score van 3.8 en dat betekent dat de reuma niet heel ernstig was, maar dat er overduidelijk nog klachten waren. Het doel van behandeling bij reuma is om de score onder de 2.6 te krijgen.

undefined

De deelnemers die het leefstijlprogramma met het plantaardige dieet volgden (de rode lijn) lieten al snel een verbetering zien. De andere groep bleef zo goed als stabiel.

Deelnemers van de 'Plants for joints' hadden ook andere voordelen zoals verlies van gewicht (vooral vetmassa en buikvet). Verder een afname in 'slecht' cholesterol én de bloedsuikerwaarden werden beter!


Wil je graag je voeding veranderen i.v.m. reumatoïde artritis? Maar weet je niet hoe je het aan moet pakken? Ik help je graag verder! Ik word vergoed door alle zorgverzekeraars. Neem nu contact met me op! Lees ook mijn andere blog over reuma en voeding, klik hier.


Bronnen

Sköldstam L, Larsson L, Lindström FD. Effect of fasting and lactovegetarian diet on rheumatoid arthritis. Scand J Rheumatol. 1979;8(4):249-55. doi: 10.3109/03009747909114631.

Sköldstam L, Hagfors L, Johansson G. An experimental study of a Mediterranean diet intervention for patients with rheumatoid arthritis. Ann Rheum Dis 2003 Mar;62(3):208-214.

Vadell AKE, Bärebring L, Hulander E, Gjertsson I, Lindqvist HM, Winkvist A. Anti- inflammatory Diet In Rheumatoid Arthritis (ADIRA)-a randomized, controlled crossover trial indicating effects on disease activity. Am J Clin Nutr 2020 Jun 1;111(6):1203-1213.

Barnard ND, Levin S, Crosby L, Flores R, Holubkov R, Kahleova H. A Randomized, Crossover Trial of a Nutritional Intervention for Rheumatoid Arthritis. American Journal of Lifestyle Medicine 2022:15598276221081819.

Walrabenstein W, Wagenaar CA, van der Leeden M, et al. A multidisciplinary lifestyle program for rheumatoid arthritis: the "Plants for Joints" randomized controlled trial. Rheumatology (Oxford). 2023;keac693. doi:10.1093/rheumatology/keac693