hoe eten bij prostaatkanker

Prostaatkanker en voeding

Prostaatkanker komt vaak voor in Nederland, jaarlijks krijgen bijna 12.000 mannen de diagnose. Bij prostaatkanker zit er een kwaadaardig gezwel (een tumor) bij de klierbuisjes van de prostaat. Met voeding en leefstijl kunnen je de kans op het ontwikkelen of verergeren van prostaatkanker beïnvloeden. Plantaardige diëten (vegetarisch, veganistisch) worden in verband gebracht met een lager risico op prostaatkanker.

Westers voedingspatroon

Een westers dieet of westers voedingspatroon – met veel vlees, zuivel, geraffineerde, bewerkte granen en ultrabewerkt voedsel, en arm aan gezonde plantaardige voeding – zoals fruit, groenten, volkoren granen, peulvruchten, noten- verhoogt het risico op prostaatkanker met 34%.

Plantaardig of veganistisch voedingspatroon

Een voedingspatroon waarin plantaardige producten centraal staan (rijk aan fruit, groenten, volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden) verlaagt het risico op prostaatkanker met 14% en vermindert het risico op agressieve prostaatkanker met maar liefst 44%.

Plantaardige diëten (vegetarisch, veganistisch) worden in verband gebracht met een lager risico op prostaatkanker. Veganistische diëten kunnen het risico zelfs met maximaal 35% verlagen.

Deze voedingspatronen zijn rijk aan vezels, antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen, en bevatten weinig verzadigd vet en stoffen die kanker kunnen bevorderen die in dierlijke producten voorkomen.


Producten die het risico op prostaatkanker verhogen

Zuivel

Een hoge inname verhoogt het risico op prostaatkanker met 27–60%. Zuivel verhoogt IGF-1, een groeifactor die gelinkt wordt aan kanker.

Rood & bewerkt vlees

Meer consumptie verhoogt het risico op prostaatkanker (bewerkte vleeswaren zijn kankerverwekkend).

Eieren

Sommige studies koppelen een hoge inname van choline uit eieren aan een 70% hoger risico op prostaatkanker, maar het bewijs is nog niet sluitend.

undefined


Producten die het risico op prostaatkanker verlagen

Kruisbloemige groenten

Kruisbloemige groenten: Broccoli, bloemkool, spruitjes en boerenkool bevatten stoffen die preventief werken tegen kanker. Eén portie per dag kan het risico halveren.

Tomaten en lycopeen

Gekookte tomaten en andere lycopeen-rijke voedingsmiddelen kunnen het risico op prostaatkanker met wel 28% verlagen.

undefined

Soja

Sojaproducten en sojamelk worden in verband gebracht met een lager risico op prostaatkanker.

Lijnzaad

Kan helpen de groei van kankercellen te verminderen en heeft daarnaast andere gezondheidsvoordelen.

undefined

Bronnen:

Fabiani, R., Minelli, L., Bertarelli, G., & Bacci, S. (2016). A Western Dietary Pattern Increases Prostate Cancer Risk: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 8(10), 626. https://doi.org/10.3390/nu8100626

Loeb, S., Fu, B. C., Bauer, S. R., Pernar, C. H., Chan, J. M., Van Blarigan, E. L., Giovannucci, E. L., Kenfield, S. A., & Mucci, L. A. (2022). Association of plant-based diet index with prostate cancer risk. The American journal of clinical nutrition, 115(3), 662–670. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqab365

Gupta, N., Patel, H. D., Taylor, J., Borin, J. F., Jacobsohn, K., Kenfield, S. A., Eggener, S. E., Price, C., Davuluri, M., Byrne, N., Bivalacqua, T. J., & Loeb, S. (2022). Systematic review of the impact of a plant-based diet on prostate cancer incidence and outcomes. Prostate cancer and prostatic diseases, 25(3), 444–452. https://doi.org/10.1038/s41391-022-00553-2

Sinha R, Park Y, Graubard BI, et al. Meat and meat-related compounds and risk of prostate cancer in a large prospective cohort study in the United States. Am J Epidemiol. 2009;170(9):1165-1177. doi:10.1093/aje/kwp280

Richman EL, Kenfield SA, Stampfer MJ, Giovannucci EL, Chan JM. Egg, red meat, and poultry intake and risk of lethal prostate cancer in the prostate-specific antigen-era: incidence and survival. Cancer Prev Res (Phila). 2011;4(12):2110-2121. doi:10.1158/1940-6207.CAPR-11-0354

Richman EL, Kenfield SA, Stampfer MJ, et al. Choline intake and risk of lethal prostate cancer: incidence and survival. Am J Clin Nutr. 2012;96(4):855-863. doi:10.3945/ajcn.112.039784

Keum N, Lee DH, Marchand N, et al. Egg intake and cancers of the breast, ovary and prostate: a dose-response meta-analysis of prospective observational studies. Br J Nutr. 2015;114(7):1099-1107. doi:10.1017/S0007114515002135

Nouri-Majd S, Salari-Moghaddam A, Aminianfar A, Larijani B, Esmaillzadeh A. Association Between Red and Processed Meat Consumption and Risk of Prostate Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. Front Nutr. 2022;9:801722. Published 2022 Feb 7. doi:10.3389/fnut.2022.801722

Orlich MJ, Mashchak AD, Jaceldo-Siegl K, et al. Dairy foods, calcium intakes, and risk of incident prostate cancer in Adventist Health Study-2. Am J Clin Nutr. 2022;116(2):314-324. doi:10.1093/ajcn/nqac093

Aune D, Navarro Rosenblatt DA, Chan DS, et al. Dairy products, calcium, and prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Am J Clin Nutr. 2015;101(1):87-117. doi:10.3945/ajcn.113.067157

Levine ME, Suarez JA, Brandhorst S, et al. Low protein intake is associated with a major reduction in IGF-1, cancer, and overall mortality in the 65 and younger but not older population. Cell Metab. 2014;19(3):407-417. doi:10.1016/j.cmet.2014.02.006

Knuppel A, Fensom GK, Watts EL, et al. Circulating Insulin-like Growth Factor-I Concentrations and Risk of 30 Cancers: Prospective Analyses in UK Biobank. Cancer Res. 2020;80(18):4014-4021. doi:10.1158/0008-5472.CAN-20-1281

Long J, Liu Z, Liang S, Chen B. Cruciferous Vegetable Intake and Risk of Prostate Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. Urol Int. 2023;107(7):723-733. doi:10.1159/000530435

Nandini DB, Rao RS, Deepak BS, Reddy PB. Sulforaphane in broccoli: The green chemoprevention!! Role in cancer prevention and therapy. J Oral Maxillofac Pathol. 2020;24(2):405. doi:10.4103/jomfp.JOMFP_126_19

Richman EL, Carroll PR, Chan JM. Vegetable and fruit intake after diagnosis and risk of prostate cancer progression. Int J Cancer. 2012;131(1):201-210. doi:10.1002/ijc.26348

Chen P, Zhang W, Wang X, et al. Lycopene and Risk of Prostate Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. Medicine (Baltimore). 2015;94(33):e1260. doi:10.1097/MD.0000000000001260

Rowles, J.L., Ranard, K.M., Applegate, C.C. et al. Processed and raw tomato consumption and risk of prostate cancer: a systematic review and dose–response meta-analysis. Prostate Cancer Prostatic Dis 21, 319–336 (2018). https://doi.org/10.1038/s41391-017-0005-x

Fraser GE, Jacobsen BK, Knutsen SF, Mashchak A, Lloren JI. Tomato consumption and intake of lycopene as predictors of the incidence of prostate cancer: the Adventist Health Study-2. Cancer Causes Control. 2020;31(4):341-351. doi:10.1007/s10552-020-01279-z

Applegate CC, Rowles JL, Ranard KM, Jeon S, Erdman JW. Soy Consumption and the Risk of Prostate Cancer: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2018;10(1):40. Published 2018 Jan 4. doi:10.3390/nu10010040

Jacobsen BK, Knutsen SF, Fraser GE. Does high soy milk intake reduce prostate cancer incidence? The Adventist Health Study (United States). Cancer Causes Control. 1998;9(6):553-557. doi:10.1023/a:1008819500080

Dalais FS, Meliala A, Wattanapenpaiboon N, et al. Effects of a diet rich in phytoestrogens on prostate-specific antigen and sex hormones in men diagnosed with prostate cancer. Urology. 2004;64(3):510-515. doi:10.1016/j.urology.2004.04.009

Parikh M, Maddaford TG, Austria JA, Aliani M, Netticadan T, Pierce GN. Dietary Flaxseed as a Strategy for Improving Human Health. Nutrients. 2019;11(5):1171. Published 2019 May 25. doi:10.3390/nu11051171

https://www.aicr.org/cancer-prevention/food-facts/flaxseed/

Demark-Wahnefried W, Polascik TJ, George SL, et al. Flaxseed supplementation (not dietary fat restriction) reduces prostate cancer proliferation rates in men presurgery. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2008;17(12):3577-3587. doi:10.1158/1055-9965.EPI-08-0008


Meer artikelen met tag

prostaatkanker plantaardig vegan

Hoi! Ik ben Priscilla.

Heb je behoefte aan een persoonlijk voedingsadvies en/of wil jij vaardigheden leren om duurzaam je eetgedrag te veranderen?

Plan zelf een gratis, eerste afspraak via de knop 'Maak een afspraak'. Hopelijk spreken we elkaar snel!

Maak een afspraak!