darmen en corona

Het darmmicrobioom en de gevolgen van COVID-19

Helaas woedt de pandemie voort. Er zijn momenteel veel COVID-19-gevallen en regelmatig worden mensen opgenomen in het ziekenhuis. Het zijn tijden als deze waarin we naar de wetenschap moeten kijken om te zien hoe we onszelf het beste kunnen beschermen. Vorige week maandag (11 januari 2021) kwam er een nieuw onderzoek beschikbaar die de gezondheid van ons microbioom (darmflora) in verband bracht met de gevolgen van een corona infectie.

undefined

Wat onderzochten de onderzoekers?

Zij onderzochten zowel bloed- als ontlastingsmonsters van 100 corona patiënten in twee ziekenhuizen in Hong Kong van februari tot maart 2020. Daarnaast onderzochten ze bij ongeveer een derde van de patiënten (27 in totaal) ook het poep en bloed 30 dagen nadat de corona besmetting over was.

Vergeleken met een groep volwassen zonder COVID-19 besmetting, hadden deze patiënten enkele specifieke veranderingen in het microbioom (daarmee bedoel ik de darmflora). Namelijk het volgende: 

⬆️ Meer aanwezigheid van de volgende bacteriën:

Ruminococcus gnavus
Ruminococcus torques
Bacteroides dorei 

Minder ⬇️  aanwezigheid van de volgende bacteriën:

Faecalibacterium prausnitzii
Eubacterium rectale
Bifidobacteriën

Hoe ernstiger de gevolgen van corona waren voor de patiënt, hoe duidelijker de verstoring van het darmmicrobioom zichtbaar werd. De onderzoekers ontdekten ook dat de bovengenoemde veranderingen in het darmmicrobioom ook verband hielden met veranderingen van ontstekingswaarden in het bloed, er ontstond meer ontsteking.
 

Welke informatie komt naar voren in dit onderzoek?

Er zijn een aantal bacteriën die worden verminderd bij een besmetting met COVID-19. Wat hebben deze eigenlijk voor rol in onze gezondheid? 

✔️ Faecalibacterium prausnitzii: Deze produceren korte keten vetzuren zoals butyraat door de fermentatie van vezels (uit jouw eten). Lagere dan gebruikelijke niveaus van deze bacterie zijn in verband gebracht met Crohn, obesitas, astma en depressie.  

✔️ Eubacterium rectale: Deze produceert ook korte keten vetzuren uit voedingsvezels (uit jouw maaltje) zoals butyraat. Een niveau lager dan normaal wordt in verband gebracht met cystic fibrosis (CF), Crohn, colitis ulcerosa en darmkanker.  

✔️ Bifidobacteriën: Produceren korte keten vetzuren door vezels (uit jouw maaltijden) te fermenteren. Deze bacterie zie je vaak terug in potjes probiotica.   

undefined

Er is een patroon, toch? Naarmate COVID-19 optreedt en naarmate het ernstiger wordt en de ontsteking toeneemt, treedt het op in de omgeving van minder korte keten vetzuren producerende microben in de darm. En korte keten vetzuren hebben geweldige ontstekingsremmende eigenschappen, waaronder het vermogen om het immuunsysteem in balans te brengen en te versterken. 

Wanneer we de microben verliezen, verliezen we ons vermogen om het krachtigste ontstekingsremmende stofje dat er is, aan te maken. 


Wat kun je doen met deze informatie?

Makkelijk! Eet om deze korte keten vetzuren producerende microben te stimuleren. Het is vrij eenvoudig ... Als je voedingsvezels consumeert, stimuleer je de microben die voedingsvezels opeten en fermenteren. Als je deze microben goed voedt, dan gaan ze zichzelf vermenigvuldigen in je darm. Het resultaat is dat je je darmen helpt te optimaliseren met zoveel mogelijk beschermende microben die korte keten vetzuren in je darm gaan produceren.

 

Waar zitten die voedingsvezels dan in?

Enkel in plantaardige producten. Zoals in peulvruchten, volkoren granen (zilvervliesrijst, gerst, volkorenpasta, quinoa), groenten, fruit, noten, zaden, groentenkiemen, gefermenteerde groenten etc. Hoe meer verschillende soorten, hoe beter je bezig bent! Wil je helemaal goed bezig zijn voor je gezondheid? Kijk dan eens naar het whole food plant-based voedingspatroon. Lees hier wat dat voor je gezondheid kan doen.


Bronnen

Yeoh YK, Zuo T, Lui GC, et al. Gut microbiota composition reflects disease severity and dysfunctional immune responses in patients with COVID-19, published January 11, 2021 by Gut

  


Kom langs voor een passend voedingsadvies in mijn praktijk in het centrum van Monster (Westland). Digitale consulten zijn ook mogelijk! Vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Plan je afspraak zelf in of bel voor een afspraak.