eiwitten veganistisch dierlijk

Dierlijke eiwitten of plantaardige eiwitten?

Eiwitten.. Zoveel over gezegd en geschreven.. Maar ik ga even wat rechtzetten. Over het verschil tussen dierlijke eiwitten & plantaardige eiwitten. In de voedingskunde noemen we dierlijke eiwitten, zoals je die kunt vinden in vlees en ei bijvoorbeeld, eiwitten met een “hoge biologische waarde”.


Het betekent dat het menselijk lichaam dierlijke eiwitten efficiënter kan gebruiken dan een plantaardig eiwit uit bijvoorbeeld een kidneyboon. De reden daarvoor is dat dierlijke eiwitten een aminozuur samenstelling hebben welke erg lijkt op de aminozuur samenstelling van eiwitten in ons lichaam. Dat maakt het verwerkingsproces in ons lichaam na het eten ervan super efficiënt. De molecuulstructuur lijkt er al op, er hoeft weinig te worden aangepast voordat we het kunnen gebruiken voor het herstellen van spiereiwitten, bijvoorbeeld. Lang werd gedacht dat dierlijke eiwitten daarom superieur waren aan eiwitten uit planten. 

Maar.…. Efficiënter wil niet perse zeggen dat het beter voor je is.. In onderzoek komt duidelijk naar voren dat eiwitten met een hogere biologische waarde van dierlijke afkomst zoals caseïne of eiwitten uit ei, de productie van groei factoren stimuleren. Zoals bijvoorbeeld IGF-1 (insulin-like growth factor). IGF-1 is een hormoon die geassocieerd wordt met een snellere toename van kankercellen in het lichaam. Een hoge inname van dierlijke eiwitten wordt in verschillende grote onderzoeken in verband gebracht met o.a. meer risico op verschillende soorten kanker, zoals borst- maag- en darmkanker. Terwijl een voedingspatroon met veel plantaardige eiwitten zoals die uit peulvruchten, noten, zaden, volkoren granen etc. wordt geassocieerd met veel gezondheidsvoordelen. Zoals een lager cholesterol, lagere bloeddruk en een lager risico op verschillende soorten kankers, beroerte en diabetes type 2. En daarmee een lager sterfterisico. En dat terwijl je met plantaardige voeding óók alle essentiële aminozuren eenvoudig kunt binnen krijgen. 

Ik denk dat de definitie “hoge biologische waarde” van eiwitten moet worden aangepast. Zie hieronder wat bronnen van onderzoeken. Reden om vaker #plantaardig te kiezen!


Wil je meer informatie of advies over een meer plantaardig voedingspatroon? Ik help je graag verder. Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wil je tips om makkelijk meer plantaardig te eten? Klik dan hier.


Bronnen:

Chan DS, Lau R, Aune D, et al. Red and processed meat and colorectal cancer incidence: meta-analysis of prospective studies. PloS one 2011;6:e20456.

Guo J, Wei W, Zhan L. Red and processed meat intake and risk of breast cancer: a meta-analysis of prospective studies. Breast cancer research and treatment 2015;151:191-8.

Farvid MS, Cho E, Chen WY, Eliassen AH, Willett WC. Dietary protein sources in early adulthood and breast cancer incidence: prospective cohort study. BMJ (Clinical research ed) 2014;348:g3437.

Song P, Lu M, Yin Q, et al. Red meat consumption and stomach cancer risk: a meta-analysis. Journal of cancer research and clinical oncology 2014;140:979-92.

Song M, Fung TT, Hu FB, Willett WC, Longo VD, Chan AT, Giovannucci EL. Association of animal and plant protein intake with all-cause and cause-specific mortality. JAMA internal medicine.

Pan A, Sun Q, Bernstein AM, Schulze MB, Manson JE, Willett WC, Hu FB. Red meat consumption and risk of type 2 diabetes: 3 cohorts of US adults and an updated meta-analysis–. The American journal of clinical nutrition. 2011 Aug 10;94(4):1088-96.

Yokoyama Y, Levin SM, Barnard ND. Association between plant-based diets and plasma lipids: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. Published online August 21, 2017.