Zuivel en parkinson

Zuivel en de ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte in de wereld. Het blijkt we door gebruik van melkproducten een hoger risico hebben op de ziekte van Parkinson. Waarom is er een verband tussen zuivel en de ziekte van Parkinson?

Een hogere inname van zuivel staat in verband met een hoger risico op het ontwikkelen van Parkinson. Er zijn hiervoor verschillende verklaringen. 

 

Pesticiden

Zowel producten uit eigen land als geïmporteerde landbouwproducten bevatten residuen van pesticiden. Soms gaat het om pesticiden of bestrijdingsmiddelen die bij ons verboden zijn, of waarvan de concentraties het toegelaten maximum overschrijden.  

De hoogste concentraties van pesticiden vind je in producten van dierlijke afkomst, zoals vlees, vis, melk en eieren. Dit komt omdat een koe veevoer krijgt waarin maïs en soja is verwerkt. Deze maïs en soja worden verbouwd met veel landbouwgif, die zich vervolgens kunnen opstapelen in de koe (bio-accumulatie). Het vlees en de melk van de koe bevatten daarom hoge concentraties van pesticiden.  

Pesticiden afkomstig uit de voeding (zoals vlees en zuivel) of uit de omgeving (denk bijvoorbeeld aan gif wat wordt gespoten tegen onkruid) kunnen inwerken op de hersenen en daar schade aanrichten. Ook kunnen pesticiden gen mutaties veroorzaken waardoor je meer kans loopt op het krijgen van de ziekte.

Ratten en muizen worden vaak gebruikt in laboratoriumonderzoek naar de ziekte van Parkinson. Om deze ratten en muizen Parkinson te laten ontwikkelen, zodat er experimenten mee kunnen worden uitgevoerd, worden er pesticiden in het voer verwerkt. 

Autopsie bij menselijke Parkinson patiënten laat zien dat de hersenen vaak diëldrin bevatten, een bekend landbouwgif.

Naast de directe schade die pesticiden aanrichten in de hersenen, is er nog een andere mechanisme. Pesticiden zorgen ervoor dat een bepaald eiwit, alpha-synucleïne genaamd, meer kan gaan klonteren in de hersenen. Dit eiwit zorgt ervoor dat bepaalde zenuwcellen in de hersenen die dopamine produceren afsterven. Een gebrek aan dopamine in de hersenen is de oorzaak van de ziekte van Parkinson.  

 

Urinezuur en zuivel

Urinezuur heeft vermoedelijk een gunstige invloed op het immuunsysteem en fungeert tevens als antioxidant in het bloed. Het helpt daarmee schade aan het lichaam voorkomen. Uit onderzoek komt naar voren dat een hoger niveau van urinezuur in het bloed, verslechtering van de ziekte van Parkinson vertraagd.

Bloedmonsters van 800 deelnemers in de PRECEPT-studie naar Parkinson liet bijvoorbeeld zien dat de deelnemers met de hoogste waarden van urinezuur aan het begin van het onderzoek ongeveer 50% minder risico hadden om te moeten starten met Parkinsonmedicatie in vergelijking met deelnemers met de laagste urinezuurwaarden. Dat komt waarschijnlijk omdat urinezuur een belangrijke antioxidant is voor de gezondheid van de hersenen. 

Het drinken van zuivel verlaagt het niveau van urinezuur in het bloed. In een randomised controlled trail (RCT) bleek dat wanneer er koemelk werd gedronken de urinezuur concentraties binnen een paar uur met gemiddeld 10% daalden. Wanneer er sojamelk werd gedronken stegen de urinezuur niveau’s binnen een paar uur gemiddeld 10%.

 

Veganistisch, vegetarisch of omnivoor dieet

Bij een veganistisch voedingspatroon wordt er geen melk maar ook geen eieren, vlees of vis gegeten. Uit onderzoek komt naar voren dat veganisten een veel hoger niveau van urinezuur hebben dan vegetariërs die wél zuivel tot zich nemen. Waarschijnlijk is dat te verklaren door de inname van melk en andere zuivelproducten bij de vegetariërs, wat het urinezuur verlaagd.


Lees ook mijn andere blogs over Parkinson en voeding.
Dierlijke eiwitten en Parkinson


Welke rol speelt voeding bij Parkinson


En ik schreef ook een Instagram post over Parkinson en melk.


Wil je graag een persoonlijk voedingsadvies bij Parkinson? Ik help je graag verder! Als geregistreerd diëtiste word ik vergoed door je zorgverzekeraar. Je kunt hier contact met me opnemen. 


Bronnen:

1.     Davie C. A. (2008). A review of Parkinson's disease. British medical bulletin, 86, 109–127. https://doi.org/10.1093/bmb/ldn013

2.     Kanthasamy, A. G., Kitazawa, M., Kanthasamy, A., & Anantharam, V. (2005). Dieldrin-induced neurotoxicity: relevance to Parkinson’s disease pathogenesis. Neurotoxicology, 26(4), 701–719. https://doi.org/10.1016/j.neuro.2004.07.010

3.     Jiang, W., Ju, C., Jiang, H., & Zhang, D. (2014). Dairy foods intake and risk of Parkinson's disease: a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. European journal of epidemiology, 29(9), 613–619. https://doi.org/10.1007/s10654-014-9921-4

4.     Kistner, A., & Krack, P. (2014). Parkinson's disease: no milk today?. Frontiers in neurology, 5, 172. https://doi.org/10.3389/fneur.2014.00172

5.     Baltazar, M. T., Dinis-Oliveira, R. J., de Lourdes Bastos, M., Tsatsakis, A. M., Duarte, J. A., & Carvalho, F. (2014). Pesticides exposure as etiological factors of Parkinson's disease and other neurodegenerative diseases--a mechanistic approach. Toxicology letters, 230(2), 85–103. https://doi.org/10.1016/j.toxlet.2014.01.039

6.     Fang, P., Li, X., Luo, J. J., Wang, H., & Yang, X. F. (2013). A Double-edged Sword: Uric Acid and Neurological Disorders. Brain disorders & therapy, 2(2), 109. https://doi.org/10.4172/2168-975X.1000109

7.     Dalbeth, N., Wong, S., Gamble, G. D., Horne, A., Mason, B., Pool, B., Fairbanks, L., McQueen, F. M., Cornish, J., Reid, I. R., & Palmano, K. (2010). Acute effect of milk on serum urate concentrations: a randomised controlled crossover trial. Annals of the rheumatic diseases, 69(9), 1677–1682. https://doi.org/10.1136/ard.2009.124230

8.     Shen, L., & Ji, H. F. (2013). Low uric acid levels in patients with Parkinson's disease: evidence from meta-analysis. BMJ open, 3(11), e003620. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2013-003620

9.     Ames, B. N., Cathcart, R., Schwiers, E., & Hochstein, P. (1981). Uric acid provides an antioxidant defense in humans against oxidant- and radical-caused aging and cancer: a hypothesis. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 78(11), 6858–6862. https://doi.org/10.1073/pnas.78.11.6858

10. Shen, C., Guo, Y., Luo, W., Lin, C., & Ding, M. (2013). Serum urate and the risk of Parkinson's disease: results from a meta-analysis. The Canadian journal of neurological sciences. Le journal canadien des sciences neurologiques, 40(1), 73–79. https://doi.org/10.1017/s0317167100012981

11. Schmidt, J. A., Crowe, F. L., Appleby, P. N., Key, T. J., & Travis, R. C. (2013). Serum uric acid concentrations in meat eaters, fish eaters, vegetarians and vegans: a cross-sectional analysis in the EPIC-Oxford cohort. PloS one, 8(2), e56339. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0056339

12. Duan, W., Ladenheim, B., Cutler, R. G., Kruman, I. I., Cadet, J. L., & Mattson, M. P. (2002). Dietary folate deficiency and elevated homocysteine levels endanger dopaminergic neurons in models of Parkinson's disease. Journal of neurochemistry, 80(1), 101–110. https://doi.org/10.1046/j.0022-3042.2001.00676.x

13. Schwarzschild, M. A., Schwid, S. R., Marek, K., Watts, A., Lang, A. E., Oakes, D., Shoulson, I., Ascherio, A., Parkinson Study Group PRECEPT Investigators, Hyson, C., Gorbold, E., Rudolph, A., Kieburtz, K., Fahn, S., Gauger, L., Goetz, C., Seibyl, J., Forrest, M., & Ondrasik, J. (2008). Serum urate as a predictor of clinical and radiographic progression in Parkinson disease. Archives of neurology, 65(6), 716–723. https://doi.org/10.1001/archneur.2008.65.6.nct70003

14. Schiess, M., & Oh, I. (2008). Serum uric acid and clinical progression in Parkinson disease: potential biomarker for nigrostriatal failure. Archives of neurology, 65(6), 698–699. https://doi.org/10.1001/archneur.65.6.698

15. Kutzing, M. K., & Firestein, B. L. (2008). Altered uric acid levels and disease states. The Journal of pharmacology and experimental therapeutics, 324(1), 1–7. https://doi.org/10.1124/jpet.107.129031