vegan voeding parkinson

Dierlijke eiwitten bij de ziekte van Parkinson

Parkinson is een ziekte waarbij een dopamine deficiëntie ontstaat, door het afsterven van bepaalde dopamine producerende zenuwcellen.

Deze specifieke zenuwcellen maken van het stofje L-dopa, dopamine. Maar uit onderzoek komt naar voren dat de consumptie van dierlijke eiwitten mogelijk het transport van L-dopa naar de hersenen kan blokkeren.

Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat je bij het gebruiken van medicatie voor Parkinson zoals Levodopa of Sinemet (bestaande uit L-dopa) niet kan gebruiken bij een eiwitrijke maaltijd. De opname en de uiteindelijke werking van L-dopa uit het medicijn wordt dan belemmerd.

 

Vezelconsumptie

Inmiddels weten we uit wetenschappelijk onderzoek dat het verhogen van de vezelinname op natuurlijke wijze het niveau van L-dopa in het bloed verhoogd. Voornamelijk bij een onbewerkt plantaardig dieet, zonder gebruik van dierlijke producten waar de vezelinname hoog is. Dit kan zorgen voor het verminderen van symptomen bij Parkinson. 

Waarschijnlijk komt dit door 2 mechanismen:

1. Een verminderde inname van dierlijke eiwitten
2. Een verhoogde inname van vezels 

Dierlijke eiwitten bevatten bovendien geen vezels, dit in tegenstelling tot plantaardige eiwitten, die wél veel vezels bevatten. Zoals bijvoorbeeld bij bonen en noten.

 

Onderzoek Parkinson patiënten op een vegan dieet

In een onderzoek uit 2011 werden 25 mensen met Parkinson onderzocht. De helft van hen kreeg een vegan/plantaardig dieet en de andere helft een omnivoor voedingspatroon met daarin ook vlees, vis en zuivel. De groep die het plantaardige voedingspatroon kreeg met de hoeveelheid eiwitten (in de vorm van bonen) zoveel mogelijk aan het einde van de dag, had significant minder klachten.


 Lees ook mijn andere blogs over Parkinson en voeding:
Zuivel en het verband met Parkinson
Welke rol speelt voeding bij Parkinson


Wil je graag een persoonlijk voedingsadvies bij Parkinson? Ik help je graag verder! Als geregistreerd diëtiste word ik vergoed door je zorgverzekeraar. Je kunt hier contact met me opnemen.


Bronnen:

1.     Renoudet, V. V., Costa-Mallen, P., & Hopkins, E. (2012). A diet low in animal fat and rich in N-hexacosanol and fisetin is effective in reducing symptoms of Parkinson's disease. Journal of medicinal food, 15(8), 758–761. https://doi.org/10.1089/jmf.2012.0060 

2.     Baroni, L., Bonetto, C., Tessan, F., Goldin, D., Cenci, L., Magnanini, P., & Zuliani, G. (2011). Pilot dietary study with normoproteic protein-redistributed plant-food diet and motor performance in patients with Parkinson's disease. Nutritional neuroscience, 14(1), 1–9. https://doi.org/10.1179/174313211X12966635733231 

3.     Pincus, J. H., & Barry, K. M. (1987). Plasma levels of amino acids correlate with motor fluctuations in parkinsonism. Archives of neurology, 44(10), 1006–1009. https://doi.org/10.1001/archneur.1987.0052022001200 

4.     Gao, X., Cassidy, A., Schwarzschild, M. A., Rimm, E. B., & Ascherio, A. (2012). Habitual intake of dietary flavonoids and risk of Parkinson disease. Neurology, 78(15), 1138–1145. https://doi.org/10.1212/WNL.0b013e31824f7fc4 

5.     Astarloa, R., Mena, M. A., Sánchez, V., de la Vega, L., & de Yébenes, J. G. (1992). Clinical and pharmacokinetic effects of a diet rich in insoluble fiber on Parkinson disease. Clinical neuropharmacology, 15(5), 375–380. https://doi.org/10.1097/00002826-199210000-00004 

6.     Bracco, F., Malesani, R., Saladini, M., & Battistin, L. (1991). Protein redistribution diet and antiparkinsonian response to levodopa. European neurology, 31(2), 68–71. https://doi.org/10.1159/000116649 

7.     Thomas, B., & Beal, M. F. (2011). Molecular insights into Parkinson's disease. F1000 medicine reports, 3, 7. https://doi.org/10.3410/M3-7