dietist voedingschema

Waarom voedingsadvies van een diëtist?

Er wordt zoveel over voeding geschreven en gezegd… Iedereen heeft zijn eigen mening, ongeacht of dit gebaseerd is op feiten. De verschillende soorten diëten en voedingshypes volgen elkaar razendsnel op: geen koolhydraten, geen brood, detoxen, suikervrij. De onduidelijkheid over voeding lijkt groter dan ooit. Hoe weet je dat de diëtist wel weet waar hij of zij het over heeft?


Waarom een diëtist?

Een diëtist heeft een 4-jarige HBO opleiding Voeding & Diëtetiek afgerond. Tijdens deze 4 jaar wordt veel medische kennis bijgebracht zoals bijvoorbeeld anatomie, chemie, ziekteleer en fysiologie. Daarbij leert de diëtist in wording alles over voeding. Van macronutriënten tot micronutriënten en hoe deze worden opgenomen en verwerkt door het lichaam. Daarnaast wordt tijdens deze opleiding veel aandacht besteed aan voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Je leert hoe je voeding in kan zetten als ‘behandeling’.

 

En een voedingsdeskundige of gewichtsconsulente dan?

Het beroep ‘diëtist’ is wettelijk beschermd. Dit houdt in dat alleen als je de 4-jarige opleiding hebt afgerond je jezelf ‘diëtist’ mag noemen. Er zijn diverse beroepen die zich met voedingsadvies bezighouden: van voedingskundige en voedingsadviseur tot voedingscoach en gewichtsconsulent. Er is echter maar één beroepstitel voor voedingsadvies die wettelijk beschermd is: diëtist. Een diëtist is ook de enige die cliënten met een ziekte (zoals bijvoorbeeld Crohn, PDS, of diabetes) of medische klachten mag helpen, zie hier een greep uit mijn behandelingen.  

Daarnaast sta ik als diëtist ingeschreven in het kwaliteitsregister paramedici. Om in dit register te mogen blijven staan moet ik jaarlijks een aantal punten verdienen. Deze verdien ik bijvoorbeeld door scholingen te volgen, deel te nemen aan intervisie en congressen te bezoeken.
 

Wanneer een diëtist bezoeken?

Een diëtist is de deskundige op het gebied van voeding en gezondheid. Je kunt mij bezoeken wanneer je een paar kilo’s of heel veel kilo’s kwijt wilt, je wilt leren omgaan met emotie-eten, of wanneer je klachten of een ziekte hebt. Ook bij ondervoeding, een vegetarisch of veganistisch dieet, zwangerschap of sportvoeding geef ik je graag advies. Met kleine aanpassingen kan vaak al veel worden bereikt! Met voeding kun je gezonder en energieker worden!

 

Wat wordt vergoed?

De diëtist is per 1 september 2011 direct toegankelijk. Dat betekent dat je geen verwijzing van de arts nodig hebt. Vanaf 1 januari 2018 wordt dieetadvisering vergoed vanuit de basisverzekering voor 3 uur per kalenderjaar. Net als voor alle andere zorg die vanuit de basisverzekering vergoed wordt, geldt wel het wettelijke en verplichte eigen risico. Soms worden er uren vergoed vanuit de aanvullende verzekering.  

Om voor vergoeding in aanmerking te komen heb je echter bij enkele zorgverzekeraars een verwijzing van een (huis)arts nodig. Zoals bijvoorbeeld bij CZ, OHRA, Delta Lloyd en De Friesland. Maar bij de meeste zorgverzekeraars is dit dus niet nodig! 

Bij mij kun je rekenen op een praktisch en persoonlijk advies. Een voedingsschema wat voor jou haalbaar is en wat in jouw leven past. Dat geeft de meeste kans van slagen! Een goede voeding en een betere gezondheid, daar gaan we voor! Kom vrijblijvend eens langs in mijn praktijk in Monster, in het Westland. Vul het contactformulier in en ik neem contact met je op.