Van de eeneiige tweelingen kreeg één persoon een veganistisch dieet en de andere persoon van de tweeling kreeg een omnivoor dieet (dieet met dierlijke producten zoals vlees, zuivel en vis).
De maaltijden werden compleet en klaar bij hen aangeleverd.
Beide diëten waren gezond en bevatten volop groenten, peulvruchten, fruit en volkoren granen, en waren vrij van suikers en geraffineerde/bewerkte zetmeelproducten.
Het veganistische dieet was volledig plantaardig en bevatte geen vlees of dierlijke producten zoals eieren of melk.
Het omnivore dieet omvatte kip, vis, eieren, kaas, zuivel en andere dierlijke producten.
Gedurende de eerste vier weken leverde een maaltijdenservice het eten aan. Voor de overige vier weken bereidden de deelnemers hun eigen maaltijden.
De onderzoekers constateerden de meeste verbetering gedurende de eerste vier weken.
Deelnemers met een veganistisch dieet:
Dit zijn allemaal factoren die geassocieerd worden met een verbeterde cardiovasculaire gezondheid! Dus de vegan groep heeft uiteindelijk minder risico op hart- en vaatziekten!
Uit dit onderzoek blijkt dat een gezond veganistisch dieet nóg iets beter beschermt dan een gezond omnivoor dieet.
Omdat de deelnemers al gezonde LDL niveau’s hadden, was er ook minder ruimte voor verbetering, deelnemers met hogere LDL cholesterol waarden zullen misschien een grotere verandering laten zien zeggen de onderzoekers.
Zwakke punten van dit onderzoek:
En de sterke punten:
Landry, Matthew J et al. “Cardiometabolic Effects of Omnivorous vs Vegan Diets in Identical Twins: A Randomized Clinical Trial.” JAMA network open vol. 6,11 e2344457. 1 Nov. 2023, doi:10.1001/jamanetworkopen.2023.44457