stress afvallen

Hoe kan het dat je aankomt van stress?

Zelfs als je gezond eet en goed beweegt kun je aankomen van stress. Hoe werkt dat eigenlijk in het lichaam?


De schildklier

Met stress komen verschillende hormonen vrij (hierover later meer!). De schildklier heeft een belangrijke functie in het lichaam. Het regelt o.a. een belangrijk deel van de stofwisseling. Door een teveel aan stresshormonen worden in de schildklier minder niet-actieve hormonen (T3) omgezet naar actieve hormonen (T4). Dit kan een trage schildklier tot gevolg hebben. Door deze trage schildklier werkt je stofwisseling niet goed en daardoor kun je aankomen in gewicht. 

trage schildklier stress

Gemak

Daarnaast gaan de meeste mensen tijdens een stressvolle periode voor gemak. Als je een hele drukke dag hebt gehad heb je geen zin om daarna nog uitgebreid te koken. Dan komt de patat en de pizza om de hoek kijken. Tussendoor grijp je even een Mars of een stuk chocolade. Het helpt dan niet mee dat het lichaam na een suiker- en vetrijke maaltijd minder stress gerelateerde hormonen aanmaakt. Na die chocolade voelt die stress daarom een stuk minder heftig aan. Op deze manier werkt ongezond eten verslavend. Het kan dan snel een gewoonte worden om stress te onderdrukken met eten. Dit wordt emotie eten genoemd.  

undefined

Gezond eten & toch aankomen

Zelfs als je gezond eet en voldoende beweegt kun je aankomen van stress. Daar zijn twee hormonen verantwoordelijk voor: adrenaline en cortisol. Die komen vrij wanneer jij gestresst bent en wanneer je niet goed kunt ontspannen. Cortisol zorgt ervoor dat je vetopslag toeneemt. Je kent het wel, je rent van afspraak naar afspraak en je denkt: 'Volgende week doe ik het rustiger aan en plan ik anders.' Ondertussen jaagt de adrenaline en cortisol door je lijf. Cortisol heeft naast een verhoogde vetopslag nog een ander nadeel, je krijgt meer trek in snelle suikers. Iets zoets en ongezonds. Je hebt meer honger en daardoor eet je vaker. Als de stress langdurig aanhoudt en dus chronisch wordt, dan blijft je lichaam om brandstof in de vorm van glucose (snelle suiker) vragen. Insuline zorgt er dan voor dat het teveel aan glucose tijdelijk in je spieren wordt opgeslagen. Echter op een gegeven moment kunnen de spieren het teveel aan glucose niet meer opslaan.. Het teveel aan glucose wordt dan in de vetcellen opgeslagen. Resultaat: je wordt zwaarder. 

Is stress ook jouw valkuil? Ik help je graag op weg en breng de triggers voor het ongezonde eetgedrag samen met jou in kaart. In overleg stellen we haalbare doelen op waarmee jij je gedrag kunt veranderen. Vergoeding door de meeste zorgverzekeraars. Kom een keertje langs bij mijn praktijk in Monster (Westland).  Klik hier voor meer informatie.