darmmicrobioom diversiteit

Wat is het verschil tussen gefermenteerde voeding en probiotica?

Wat is nou het verschil tussen gefermenteerde voeding en probiotica voor de beestjes in je darm (ofwel je darmmicrobioom en je darmgezondheid en dus je algehele gezondheid).


Gefermenteerde voeding

  • Ze bevatten veel meer verschillende microben, maar deze microben zijn lagere in aantallen aanwezig dan in probiotica. (Diversiteit is super belangrijk in je darmmicrobioom!)
  • De microben hebben de gefermenteerde voeding alvast wat verteerd en getransformeerd, waardoor het voor ons mensen wat makkelijker te verteren is. Voor mensen met een prikkelbare darm of verteringsproblemen is dit een groot voordeel.
  • De fermentatie zorgt voor stofjes die gezondheidsbevorderend zijn. Stofjes die je niet kan vinden in normaal niet-gefermenteerd voedsel.
  • Fermentatie kan de hoeveelheid mineralen, vitaminen en anti-oxidanten vergroten.
  • Een dieet met veel gefermenteerde producten kan leiden tot lagere ontstekingswaarden.
  • Ze zijn super lekker!

Probiotica

  • Weinig verschillende microben in een hele geconcentreerde vorm.
  • Het idee is om gunstige bacteriën toe te voegen in je darmen voor een specifiek doel. Gebruik het niet zomaar.
  • De microben blijven vaak niet 'hangen'. Wanneer je stopt met het nemen van de probiotica pil, verdwijnen vaak de bacteriën.

    undefined

Gefermenteerde producten

Gefermenteerde producten zijn: kefir, kombucha, zuurdesem, tempeh, miso, zuurkool etc. En je kunt natuurlijk allerlei andere groenten ook fermenteren.

Belangrijk is wel dat je iets koopt met zoveel mogelijk levende bacteriën. Als iets gepasteuriseerd is, is er al veel verloren gegaan door het verhitten.
 
undefined

Waarom is het zo belangrijk om je darmmicrobioom goed te verzorgen?

Je darmmicrobioom staat centraal in je gezondheid! 70% van je immuunsysteem bevindt zich hier. Je darmmicrobioom is net zo'n hormonaal orgaan als de eierstokken, met andere woorden je darmmicrobioom speelt ook een belangrijke rol in het balanceren van je hormonen. Er worden door je darmmicrobioom meer dan 25 neurotransmitters gemaakt die communiceren met je brein, en zo dus bepalen hoe je in je vel zit. Je darmmicrobioom reguleert het metabolisme, en bepaalt dus voor een groot deel hoe voedingstoffen worden verwerkt en opgenomen. En je darmmicrobioom heeft een effect op de expressie van genen. Dat wil zeggen, dat je bepaalde genen aan of uit kunt zetten door je darmmicrobioom te beïnvloeden. Dat wordt ook wel eigenetica genoemd. De genen kun je zien als bedrading in de muur, met je voeding en leefstijl kun je je darmmicrobioom beïnvloeden en zo bepaalde genen 'aan' of 'uit' zetten.

undefined

Wil jij graag voedingsadvies om een gezond darmmicrobioom te krijgen? En zo werken aan je algehele gezondheid? Help je graag verder met een passend voedingsadvies. Maak nu een afspraak. Als geregistreerd diëtiste word ik vergoed door de zorgverzekeraar.