Maar hoeveel calcium moet je nu echt binnenkrijgen?
Om dat te bepalen, moeten erkennen dat er ook andere voedingsstoffen en leefstijlfactoren invloed hebben op de gezondheid van onze botten.
Alleen kijken naar de inname van calcium is geen betrouwbare manier om te voorspellen of bepaalde mensen een verhoogd risico op osteoporose (botontkalking) of botbreuken hebben.
Het feit dat er in de landen waar het meeste melk wordt gedronken - een rijke en makkelijke bron van calcium - ook vaak de hoogste percentages heupfracturen voorkomen is daar een duidelijk voorbeeld van.
Waarschijnlijk komt dit omdat mensen in die landen - ondanks hun hoge calcium-inname- vaak een lagere vitamine D status hebben.
Dit komt o.a. door hun geografische ligging (minder sterke zon) en leefstijl. Zoals we weten is vitamine D essentieel voor de opname van calcium en de opbouw van sterke botten.
Sterke botten bouw je dus niet met één enkele voedingsstof.
Het is een samenwerking tussen verschillende elementen. Je kunt alle calcium ter wereld binnenkrijgen, maar als andere onderdelen van je voeding of leefstijl tekortschieten, vergroot je alsnog het risico op een botbreuk of botontkalking (osteoporose).
Sterke botten zijn dus een team effort!
En calcium maakt een belangrijk deel uit van dit team, richt je op TEN MINSTE 700 mg calcium per dag.
Hierbij een overzicht van calciumrijke plantaardige producten! Want voldoende calcium binnenkrijgen kan ook zonder koemelk of andere zuivelproducten. Het voordeel van calcium binnenkrijgen via plantaardige producten is dat je ook veel andere gezonde stofjes binnenkrijgt zoals vezels, anti-oxidanten en fyto-nutriënten.