onbewerkt vlees of vleesvervanger gezonder

Vleesvervangers of dierlijk vlees voor je gezondheid

Recentelijk verscheen in de Canadian Journal of Cardiology het literatuuronderzoek getiteld "Animal vs Plant-Based Meat: A Hearty Debate". In dit artikel wordt de impact van vleesvervangers op hart- en vaatziekten en hun voedingswaarden onderzocht.


In dit artikel wordt de impact van vleesvervangers op hart- en vaatziekten én hun voedingswaarden onderzocht. Er werden onderzoeken over een periode van meer dan vijf decennia (van 1970 tot 2023) meegenomen waarin vleesvervangers en dierlijke vleesproducten met elkaar werden vergeleken. Hierbij deel ik in het kort de resultaten!!

undefined


Onderzoeksresultaten: samenstelling en voedingswaarde van vleesvervangers

De eiwitbronnen die vaak worden gebruik in vleesvervangers zijn: soja, erwteneiwit, mycoproteïne en tarwegluten. Als vet wordt vaak gebruikt plantaardige olie, olijfolie of kokosolie. 

undefined


Voedingswaarden van vleesvervangers in vergelijking met echt vlees

In vergelijking met echt vlees bevatten vleesvervangers minder verzadigd vet, minder cholesterol, meer vezels en minder calorieën. Een overmaat aan verzadigd vet (meer dan 10% van de totale hoeveelheid calorieën die je per dag inneemt) is ongezond voor onze hart- en bloedvaten. Vezels hebben juist een goede uitwerking op onze gezondheid. De hoeveelheid eiwit en zout was wisselend.

undefined


Het effect van het vervangen van vlees met vleesvervangers voor je gezondheid

Het effect van het vervangen van vlees door een vleesvervanger gaf in de onderzoeken veel gezondheidseffecten. Zo was het resultaat een lager totaal cholesterol, een lager 'slecht' LDL cholesterol, minder lichaamsgewicht en een lagere middelomtrek. Daarnaast werd de apolipoproteïne B lager. Apolipoproteïne B (ApoB) is een eiwit dat voorkomt op de LDL-cholesteroldeeltjes die in het bloed circuleren. ApoB weerspiegelt het aantal LDL-deeltjes beter dan LDL-cholesterol. Waarschijnlijk is het meten van apolipoproteïne B een betere indicator voor het risico op hart- en vaatziekten dan het LDL. Er werd geen verschil gezien met betrekking tot de bloeddruk.

undefined

Conclusie uit dit onderzoek 

De uitkomsten zijn duidelijk: vleesvervangers bieden gezondheidsvoordelen t.o.v. echt vlees.

Zélfs de zogenaamde ultrabewerkte alternatieven blijken beter te zijn voor de hartgezondheid, omdat ze minder verzadigde vetten bevatten, minder of geen cholesterol hebben en daardoor het slechte cholesterol verlagen. Daarnaast bevatten ze vezels (vlees niet) en kunnen zo mogelijk helpen bij gewichtsbeheersing en de vezelinname verhogen. Dit zijn allemaal cruciale factoren in het verlagen van het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, een van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd.

undefined

Belangrijkste bevindingen op een rijtje:

  • Vleesvervangers hebben minder verzadigd vet en minder cholesterol en meer vezels dan echt vlees.
  • De hoeveelheid eiwit en zout varieert per merk, dus kijk altijd op de verpakking.
  • Vleesvervangers hebben een positieve impact op het cholesterol. Ze verlagen het totale cholesterol en het ‘slechte’ LDL cholesterol.
  • Geen duidelijk effect op de bloeddruk: ondanks dat vleesvervangers soms veel zout bevatten, verhogen ze de bloeddruk niet wanneer ze echt vlees vervangen.

Vleesvervanger zijn een betere keuze voor de gezondheid van hart- en bloedvaten dan echt vlees. Langetermijnstudies zijn nodig om deze bevindingen verder te bevestigen.


Klik hier voor een lijstje met gezonde vleesvervangers van PAN International! 

undefined


Het is tijd om het verhaal over vleesvervangers recht te zetten – niet alleen voor onze gezondheid, maar ook voor dierenwelzijn én de toekomst van onze planeet. Wil je begeleiding bij het meer plantaardig eten? Neem dan contact met me op! De eerste 180 minuten worden vergoed door jouw zorgverzekeraar! Klik hier.


Bron:

Nagra, M., Tsam, F., Ward, S., & Ur, E. (2024). Animal vs Plant-Based Meat: A Hearty Debate. The Canadian journal of cardiology, 40(7), 1198–1209. https://doi.org/10.1016/j.cjca.2023.11.005

vezels bij vaatziekten

Waarom meer vezels eten helpt je hart- en bloedvaten gezond te houden

3 maart 2025

peulvruchten zijn gezond

Waarom peulvruchten gezond zijn

17 februari 2025

koemelk inwisselen voor sojamelk

Koemelk of sojamelk

10 december 2024

Diëtistenpraktijk Silla wordt vergoed door: