In dit artikel wordt de impact van vleesvervangers op hart- en vaatziekten én hun voedingswaarden onderzocht. Er werden onderzoeken over een periode van meer dan vijf decennia (van 1970 tot 2023) meegenomen waarin vleesvervangers en dierlijke vleesproducten met elkaar werden vergeleken. Hierbij deel ik in het kort de resultaten!!
De eiwitbronnen die vaak worden gebruik in vleesvervangers zijn: soja, erwteneiwit, mycoproteïne en tarwegluten. Als vet wordt vaak gebruikt plantaardige olie, olijfolie of kokosolie.
In vergelijking met echt vlees bevatten vleesvervangers minder verzadigd vet, minder cholesterol, meer vezels en minder calorieën. Een overmaat aan verzadigd vet (meer dan 10% van de totale hoeveelheid calorieën die je per dag inneemt) is ongezond voor onze hart- en bloedvaten. Vezels hebben juist een goede uitwerking op onze gezondheid. De hoeveelheid eiwit en zout was wisselend.
Het effect van het vervangen van vlees door een vleesvervanger gaf in de onderzoeken veel gezondheidseffecten. Zo was het resultaat een lager totaal cholesterol, een lager 'slecht' LDL cholesterol, minder lichaamsgewicht en een lagere middelomtrek. Daarnaast werd de apolipoproteïne B lager. Apolipoproteïne B (ApoB) is een eiwit dat voorkomt op de LDL-cholesteroldeeltjes die in het bloed circuleren. ApoB weerspiegelt het aantal LDL-deeltjes beter dan LDL-cholesterol. Waarschijnlijk is het meten van apolipoproteïne B een betere indicator voor het risico op hart- en vaatziekten dan het LDL. Er werd geen verschil gezien met betrekking tot de bloeddruk.
De uitkomsten zijn duidelijk: vleesvervangers bieden gezondheidsvoordelen t.o.v. echt vlees.
Zélfs de zogenaamde ultrabewerkte alternatieven blijken beter te zijn voor de hartgezondheid, omdat ze minder verzadigde vetten bevatten, minder of geen cholesterol hebben en daardoor het slechte cholesterol verlagen. Daarnaast bevatten ze vezels (vlees niet) en kunnen zo mogelijk helpen bij gewichtsbeheersing en de vezelinname verhogen. Dit zijn allemaal cruciale factoren in het verlagen van het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, een van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd.
Vleesvervanger zijn een betere keuze voor de gezondheid van hart- en bloedvaten dan echt vlees. Langetermijnstudies zijn nodig om deze bevindingen verder te bevestigen.
Nagra, M., Tsam, F., Ward, S., & Ur, E. (2024). Animal vs Plant-Based Meat: A Hearty Debate. The Canadian journal of cardiology, 40(7), 1198–1209. https://doi.org/10.1016/j.cjca.2023.11.005