Zoete aardappel wortel gembersoep

  • Portie
  • 350 ml
  • Tijd
  • 40 min.
  • 20 min. wachttijd
  • Benodigdheden
  • Ovenschaal
  • Staafmixer
  • Citruspers of zeef

Ingrediënten

  • 1,5 groentebouillonblokje (minder zout)
  • Bakje verse peterselie (15 g)
  • 40 g cashewnoten
  • 1 limoen
  • 1 stukje gember (ter grootte van een duim)
  • 800 ml kokosmelk
  • 600 g zoete aardappel
  • 600 g wortel
  • 1,5 ui
  • 10 g Berbere Spice blend
  • Olijfolie
  • Peper

Voedingswaarden


Mijn favoriete soep van dit moment. Ook een aantal vrienden heb ik met deze soep mogen verrassen. Op de goede manier natuurlijk! De smaak van de tropische pittige gember met het zuurtje van de limoen samen met de zoete aardappel en wortel is gewoon onweerstaanbaar! Wat knapperige cashews uit de oven en wat peterselie erover strooien, aanvallen maar! 

Als je de Berbere spice blend niet kunt kopen in je supermarkt, kun je het ook zelf op gevoel samenstellen. Het bestaat namelijk uit peper, koriander, knoflook, gember, ui, nootmuskaat, kruidnagel, cayennepeper, fenegriek en kardemom. Het ruikt heerlijk, het doet me denken aan de gegrilde kippetjes die vroeger buiten aan het spit hingen bij de poelier, toen ik nog geen vegetariër/flexiveganist was. Ik had ongeveer 2,5 liter soep, voor 7 personen (350 ml p.p) met bovenstaande ingrediënten, maar het ligt er natuurlijk ook een beetje aan hoeveel water je nog toevoegt op het einde. Enjoy! Ik hoor graag wat je ervan vindt.

Bereiding

Schil de wortels en zoete aardappel. Snijd ze vervolgens in blokjes van 2 bij 2 cm. Pel de ui en hak hem grof in stukken. Schil de gember en snijd vervolgens in kleine stukjes.  

Verhit 1 eetlepel olie in een hoge kookpan. Bak de ui en de gember 1 á 2 minuten op hoog vuur. Breng op smaak met peper.

Voeg dan de wortel, zoete aardappel, 7 gram van de berbere spice blend, de kokosmelk, de bouillonblokjes en 350 ml water toe. Als het geheel (de aardappels en wortels) nog niet goed onder het vocht staat voeg dan wat meer water toe. Laat op middelhoog vuur met een deksel ongeveer 18 minuten koken, totdat de groente gaar zijn. Wanneer je met een vork in een aardappel prikt en hij valt uit elkaar dan is het gaar.

Verwarm ondertussen de oven op 200 graden Celsius (hetelucht). Hak de peterselie fijn. Meng de rest van de berbere spice blend met 2 eetlepels olie en de cashewnoten. Halveer de limoen, pers de helft uit en snijd de andere helft in partjes.  

Doe de gemarineerde cashewnoten in een ovenschaal en rooster ze 6 tot 8 minuten in de oven.  

Breng de soep met het sap van de halve limoen op smaak. Gebruik hiervoor een citruspers of knijp de limoen uit boven een zeef. Pureer vervolgens de soep tot een gladde massa. Voeg eventueel meer water toe voor een dunnere soep. Breng op smaak met wat peper. Schep vervolgens in kommen en garneer met de cashewnoten en gehakte peterselie. Eventueel kun je de andere helft van de limoen in partjes snijden zodat een ieder voor zichzelf nog wat sap kan toevoegen, indien gewenst.

Hallo , leuk dat je er bent!

Mijn naam is Priscilla Weterings en als erkend diëtist geef ik jou graag voedingsadvies. Voor een gezondere leefstijl of bij ziekte en/of klachten. Mijn specialismen zijn plantaardige voeding en emotie-eten.

Het is mogelijk om vrijblijvend een eerste afspraak te maken!

Je vindt mijn praktijk in het Westland bij logopedie praktijk Peter Helderop bij Basisschool de Zeester in Monster. Online consulten ook mogelijk. Vergoed door zorgverzekeraars.