Voor de spinaziesaus:
Voor de masala:
Ter garnering:
1. Week de cashewnoten in gekookt water. Als je een goede blender hebt is 20-30 minuten voldoende. Wanneer je die niet hebt, week ze dan tenminste 1 uur of een nacht lang.
2. Breng een kleine pan met water aan de kook. Giet het water uit het bakje tofu en dep de tofu droog, om overtollig water te verwijderen. Snijd de tofu in blokjes.
3. Doe de blokjes tofu in het kokende water en kook 2 minuten. Giet na 2 minuten af en laat de tofu in een zeef uitlekken.
4. Kook de zilvervliesrijst, hoeveelheid naar keuze, zoals op de verpakking staat aangegeven.
5. De spinazie blancheren. Breng een grote pan met water aan de kook. Zet tegelijkertijd een grote schaal met koud water klaar. Dompel de spinazie blaadjes 2 minuten in de pan met kokend water. Doe de blaadjes na de 2 minuten koken direct in de schaal met koud water, zodat het goed afkoelt. Zo stopt het kookproces en haalt de bittere smaak weg. Giet dan af in een vergiet. Leg vervolgens de blaadjes spinazie op een schone theedoek. Droog ze met de theedoek. Een andere mogelijkheid is om het vocht uit de spinazie te drukken in een vergiet.
6. Maak de spinazie saus. Doe de geblancheerde spinazie in je blender of keukenmachine. Voeg de geweekte cashews toe en de rest van de ingrediënten voor de spinaziesaus. Pureer totdat het goed fijn is. Eventueel even de zijkanten van de kan schrapen.
7. Maak vervolgens de masala. Verwarm een grote hapjespan op middelhoog vuur en doe daar een klein beetje olie in. Als de olie eet is, voeg je de komijnzaadjes toe en deze bak je 1 minuut. Voeg vervolgens de ui toe en bak voor 4-5 minuten totdat hij doorzichtig is. Doe dan de geperste knoflook erbij en bak 1-2 minuten totdat het goudbruin is. Voeg dan de kurkuma, koriander, de ¾ tl zout en wat zwarte peper toe. En het laurierblad, als je dat wilt gebruiken. Bak ongeveer 30 seconden.
8. Zet het vuur vervolgens wat lager. Giet de spinazie saus erbij en kook voor ongeveer 5 minuten totdat het wat dikker wordt. Roer regelmatig, en voeg wat water toe als het te dik of te droog wordt.
9. Roer de garam masala erbij. En dan de blokjes tofu. Roer voorzichtig om voor een paar minuten, totdat het goed warm is. Maak op smaak met zout en peper. Voeg een aantal blaadjes koriander toe ter garnering.
Mijn naam is Priscilla Weterings en als erkend diëtist geef ik jou graag voedingsadvies. Voor een gezondere leefstijl of bij ziekte en/of klachten. Mijn specialismen zijn plantaardige voeding en emotie-eten.
Het is mogelijk om vrijblijvend een eerste afspraak te maken!
Je vindt mijn praktijk in het Westland bij logopedie praktijk Peter Helderop bij Basisschool de Zeester in Monster. Online consulten ook mogelijk. Vergoed door zorgverzekeraars.