Vegan Gado gado

  • Portie
  • 2 personen
  • Tijd
  • 45 min.
  • Benodigdheden
  • bakplaat, rasp, stoommandje

Ingrediënten

  • 200 g tempeh
  • 200 g sperziebonen (vriezer)
  • 300 g komkommer
  • 150 g wortels
  • 125 g taugé
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • Bosuitje ter garnering
  • 1 el kokosolie
  • 1 tl sambal
  • 2 cm gember
  • 100 g pindakaas met stukjes
  • 4 el kokosmelk
  • 3 el sojasaus
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el ketchup
  • 1 theelepel komijn
  • 1 ½ tl korianderpoeder
  • 1/2 eetlepel azijn

Voedingswaarden

Het is wel wat meer werk dan de meeste recepten op mijn site, maar het is het werk waard, echt waar! Het is wel supereasy! Eindelijk heb ik tempeh lekker gekregen. En het smaakt heerlijk in deze zelf gemaakte pindasaus. Voedingswaarde per persoon, schep wat minder van de pindasaus (zoals op de foto) op en het aantal kcal daalt aanzienlijk ;) En ja, ik had m'n tafelkleed moeten strijken.. maar eten gaat bij mij voor. 


Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden Celsius. Snijd de tempeh in plakjes van een 0,5 cm dik. Stoom deze plakjes (in bijvoorbeeld een stoommandje) vervolgens 10 minuten. Hierdoor krijgt het minder een bittere smaak.  

Meng ondertussen 2 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel sojasaus, 15 g pindakaas, 1 eetlepel ketchup en een halve theelepel korianderpoeder, een theelepel komijn en een halve eetlepel azijn in een bakje.  

Pak een bakplaat en leg daar een vel bakpapier overheen. Smeer met een pannenlikker de tempeh aan beide kanten in met het mengsel uit het bakje. Bak de tempeh 20 minuten op de bakplaat in de voorverwarmde oven. Draai de plakjes na 10 minuten even om. Let goed op dat het niet verbrand.

Kook de sperziebonen 10 minuten zodat ze beetgaar zijn. Giet af en laat afkoelen. Snijd de komkommer in blokjes, rasp de wortel, en snijd de ui fijn. Snijd de 3 teentjes knoflook en gember ook fijn. Snijd een paar ringetjes van de bosui. Verdeel de sperziebonen, komkommer en wortel alvast over 2 borden. 

Verhit in een pan 1 el kokosolie en bak hierin de ui glazig. Voeg de knoflook, sambal en gember toe. Bak een paar minuutjes. Voeg op het laatst de theelepel korianderpoeder toe.  

Voeg 100 ml water toe aan de pan en schep de over gebleven pindakaas erbij. Laat de saus niet koken. Als de pindakaas is opgelost kun je de kokosmelk en de 2 eetlepels sojasaus toevoegen. Wanneer de saus dik is kun je er nog wat water aan toevoegen.  

Voeg de taugé, tempeh en de pindasaus toe aan de bordjes. Garneer met de bosui. Eet smakelijk!   

Hallo , leuk dat je er bent!

Mijn naam is Priscilla Weterings en als erkend diëtist geef ik jou graag voedingsadvies. Voor een gezondere leefstijl of bij ziekte en/of klachten. Mijn specialismen zijn plantaardige voeding en emotie-eten.

Het is mogelijk om vrijblijvend een eerste afspraak te maken!

Je vindt mijn praktijk in het Westland bij logopedie praktijk Peter Helderop bij Basisschool de Zeester in Monster. Online consulten ook mogelijk. Vergoed door zorgverzekeraars.