Tropische ovenschotel met zoete aardappel, zwarte bonen, mango en een knapperig bladerdeeg laagje

  • 5 porties
  • 1 uur en 45 minuten
  • ovenschaal van ongeveer 22 cm bij 30 cm

Ingrediënten

  • 3 rode uien
  • 3 knoflookteentjes
  • Stuk gember, duimgroot
  • 1 halve rode peper
  • 0,5 el olie
  • 4 paprika’s
  • 750 g zoete aardappel
  • 560 g zwarte bonen gekookt/uit blik
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 1 groenten bouillonblokje minder zout
  • 150 ml rode wijn
  • 150 ml water
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 ½ tl knoflookpoeder
  • 0,5 tl zout
  • 2 ½ el sojasaus minder zout
  • 2 ½ el ahornsiroop
  • 1 ½ tl gerookte paprikapoeder
  • 6 plakjes bladerdeeg Koopmans Origineel
  • 2 el havermelk ongezoet
  • 1 ½ mango (ananas kan ook)

Voedingswaarden

Dit is HET favoriete recept van een van m'n beste vriendinnen. Ze had nog nooit zoiets lekker geproefd zei ze! Serieus! En daarna heb ik het nog eens gemaakt voor m'n ouders, voor manlief en tijdens een weekje weg met vrienden. Keer op keer een succes.

Het is wel een recept wat 
meer tijd kost.. Dus ga dit niet op dinsdagavond maken nadat je 8 uur gewerkt hebt of zoiets. Het snijden kost meer tijd en het moet ook nog even 45 minuten in de oven.


Zie ook de foto's van de bereiding en de ingrediënten. Laat je niet afschrikken door de lange beschrijving van de bereiding, want het is echt heel makkelijk en de meeste ingrediënten heb je misschien al in huis. Scroll naar beneden voor de foto's van de 'making of'. Oja, de havermelk was ik vergeten bij het foto maken van de ingrediënten. En in plaats van de mango blokjes kun je ook ananas kiezen. Laat je me weten wat je van dit recept vindt? Echt een leuk idee voor de Kerstdagen!

undefined

1.     Verwarm de hetelucht oven voor op 200 graden Celsius.  

2.     Snipper de rode ui, snijd de paprika’s in blokjes. Schil de zoete aardappel, spoel het zand eraf en snijd in blokjes. Schil de gember en snijd fijn. Snijd ook de chilipeper fijn, als je de zaadlijsten eruit snijdt, dan is het wordt het wat minder pittig. Houd de knoflookpers gereed.

3.     Verhit de halve eetlepel olie in een grote hapjespan. En fruit de chilipeper met de rode ui en de gember. Pers de knoflook erover uit. Bak dit totdat het een beetje bruin kleurt.

4.     Doe dan de paprika en de zoete aardappel erbij. Bak 10-15 minuten. Totdat de zoete aardappelblokjes een beetje zacht worden.

5.     Maak ondertussen de saus. Doe het blik tomatenblokjes, het bouillonblokje, 150 ml rode wijn, 150 ml water, 2 laurierblaadjes, 1,5 tl knoflookpoeder en een halve tl zout in een klein pannetje. Laat 8 minuten zachtjes koken.

6.     Wanneer de saus warm staat te worden, voeg je de zwarte bonen toe aan de andere pan. Giet hiervoor de zwarte bonen af, en spoel om in een vergiet (wanneer je zwarte bonen uit blik gebruikt). Roer goed om.

7.     Als de 10-15 minuten voorbij zijn van stap 4, en de saus van stap 5. de 8 minuten heeft gekookt, kun je de saus aan de grote hapjes pan toevoegen.

8.     Voeg aan het mengsel in de hapjes pan ook de eetlepels sojasaus, eetlepels ahornsiroop en de gerookte paprikapoeder.

9.     Laat het 10 minuten pruttelen, totdat de saus wat dikker wordt.

10.   Doe vervolgens het geheel in een ovenschaal van ongeveer 22 bij 30 cm.

11.    Dek af met de bladerdeeg plakjes, druk het bladerdeeg goed tegen het glas en elkaar aan. Hiervoor kun je een vork en je handen gebruiken. Smeer de bladerdeeg plakjes een beetje in met havermelk, dat zorgt ervoor dat de bladerdeeg bruin kleurt.

12.   Bak ongeveer 40-60 minuten in de oven totdat het bladerdeeg bruin is gekleurd.

13.   Snijd ondertussen de mango in blokjes, zodat je die erover heen kunt strooien als je heeeerlijke gerecht klaar is!

undefined

undefined

De havermelk ontbreekt nog bij deze ingrediënten! Die was ik vergeten te fotograferen.

undefined

De ui, chilipeper, gember en knoflook fruiten.

undefined

De paprika en zoete aardappel toevoegen. Even 10-15 minuten bakken. Dan de zwarte bonen erbij.

undefined

Ondertussen maak je de saus van rode wijn, tomatenblokjes, laurierblaadjes, water, groenten bouillonblokje en de knoflookpoeder. 

undefined

Saus na het 8 minuten koken toevoegen aan de hapjespan. En vervolgens ook de sojasaus, ahornsiroop en gerookte paprikapoeder erbij doen. Laat 10 minuten pruttelen zodat de saus indikt. 

undefined

Voeg toe aan ovenschaal van 22 cm bij 20 cm. 

undefined

Dek af met de plakjes bladerdeeg, druk deze goed tegen elkaar en het glas aan. Gebruik hiervoor je handen en een vork. Vervolgens in de oven bakken, zo'n 40-60 minuten. Serveer met de mango blokjes!

undefined

Bekijk ook...

Hallo , leuk dat je er bent!

Mijn naam is Priscilla Weterings en als erkend diëtist geef ik jou graag voedingsadvies. Voor een gezondere leefstijl of bij ziekte en/of klachten. Mijn specialismen zijn plantaardige voeding en emotie-eten.

Het is mogelijk om vrijblijvend een eerste afspraak te maken!

Je vindt mijn praktijk in het Westland bij logopedie praktijk Peter Helderop bij Basisschool de Zeester in Monster. Online consulten ook mogelijk. Vergoed door zorgverzekeraars.