Shepherd's Pie

  • 4 personen
  • 1 uur 15 min.
  • 30-40 min. wachttijd
  • ovenschaal 20 x 30 cm, pureestamper

Ingrediënten

  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 400 g pastinaak
  • 2 stengels bleekselderij
  • 10 g verse rozemarijn
  • 1 kg kruimige aardappels
  • 175 g vega fijngehakt (of echt gehakt)
  • 400 g tomatenblokjes
  • 150 ml sojamelk of halfvolle melk
  • 75 g ongezouten boter
  • ½ tl geraspte nootmuskaat
  • 50 g paneermeel
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • Evt. wat chilipeper

Voedingswaarden

Shepherds Pie is een Engelse ovenschotel gemaakt van runder- of lamsgehakt afgedekt met aardappelpuree. In deze variant heb ik hem vegetarisch gemaakt met vega gehakt. Maar je kunt naar wens ook echt gehakt gebruiken. Het is wel even een werkje, en daarom is het voor mij niet iets wat ik doordeweeks zou maken. Maar zeker de moeite waard voor in het weekend! Helemaal omdat wij er met z'n tweeën er 2 x van kunnen smullen!


Verwarm de oven voor op 180 °C. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Schil de pastinaak en snijd deze vervolgens in kleine blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Snijd de bleekselderij in dunne boogjes. Haal de naalden van de rozemarijn en hak deze fijn. 

Zet een pan op het vuur voor het koken van de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd in grote stukken. Kook ze vervolgens in 20 minuten in het kokende water gaar. Verhit ondertussen wat olie in een hapjespan en fruit de ui even aan op laag vuur. Voeg dan de knoflook, bleekselderij en pastinaak toe en bak een paar minuten. Voeg het vegetarische of echte gehakt, de tomatenblokjes en de helft van de rozemarijn toe en breng aan de kook. Voeg eventueel een klein beetje water toe. Laat ongeveer 5 minuten op laag vuur stoven, doe hiervoor de deksel op de pan.

Breng ondertussen de melk en 2/3 van de boter aan de kook in een steelpan. Giet de aardappelen af en stamp ze met de pureestamper en het melk-botermengsel tot puree. Breng op smaak met de nootmuskaat en peper, en eventueel met een heel klein beetje chilipeper.

Verdeel het gehakt over de bodem van de ovenschaal en dek af met de aardappelpuree. Bestrooi met de rest van de boter en de rozemarijn, het paneermeel en de kaas.  

Schuif de ovenschaal voor 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven. Kijk af en toe of de kaas niet aanbrandt.











Bekijk ook...

Hallo , leuk dat je er bent!

Mijn naam is Priscilla Weterings en als erkend diëtist geef ik jou graag voedingsadvies. Voor een gezondere leefstijl of bij ziekte en/of klachten. Mijn specialismen zijn plantaardige voeding en emotie-eten.

Het is mogelijk om vrijblijvend een eerste afspraak te maken!

Je vindt mijn praktijk in het Westland bij logopedie praktijk Peter Helderop bij Basisschool de Zeester in Monster. Online consulten ook mogelijk. Vergoed door zorgverzekeraars.