Quinoa pap met blauwe bessen, bramen en pistache

  • 2 porties
  • 20 min.

Ingrediënten

  • 150 g quinoa
  • 400 ml havermelk ongezoet
  • 1 tl vanille extract
  • 1 el ahornsiroop (optioneel)
  • 100 g blauwe bessen
  • 125 g bramen
  • 25 g pistache noten ongezouten, gepeld

Voedingswaarden

Ik hou van een warm ontbijtje. Ik weet niet wat dat is, zelfs in de zomer of lente. Omdat variatie in vezels heel erg belangrijk is voor je darmmicrobioom (en dus je algehele gezondheid), leek het me eens goed om wat vaker quinoa te eten. Meestal heb ik namelijk een ontbijtje met qua granen tarwe, rogge, haver en gerst. En quinoa zit ook niet vaak bij het avondeten.. 

Het originele recept vond ik in het boek 'The plant-based diet revolution', van dr. Desmond, maar ik vond de hoeveelheid erg weinig. Het stilde niet mijn trek! Ook gebruikte hij maar 1 soort fruit en in een veel kleinere hoeveelheid. Dat kon anders dacht ik! 

Mocht je je zorgen maken over je eiwitten (wat je meestal echt niet hoeft te doen bij een plantaardig dieet), deze pap bevat per portie 21 gram. Bovendien heeft quinoa de eigenschap dat het een 'hoogwaardig' eiwit is, dat wil zeggen alle essentiële aminozuren zitten erin en in de juiste hoeveelheden zodat het makkelijk in je lichaam kan worden gebruikt. Dat groente, fruit, bonen etc. niet voldoende essentiële aminozuren zou bevatten is overigens een fabeltje. Ze bevatten zeker wel alle essentiële aminozuren, alleen in andere hoeveelheden, en dat geeft winst voor je gezondheid. Lees er hier meer over.

undefined

1.     Spoel de quinoa goed om in een zeef met water. Dit voorkomt dat het bitter kan gaan smaken.

2.     Pak vervolgens een grote pan zonder anti aanbaklaag, gewoon een soeppan. Voeg daar de quinoa aan toe. Rooster de quinoa op middelhoog vuur een aantal minuten totdat je ruikt dat het aan het roosteren is of totdat het een klein beetje bruin kleurt. Zorg dat het niet verbrandt. Zo’n 4 of 5 minuten ongeveer.

3.     Voeg de havermelk, vanille extract en ahornsiroop (optioneel) toe. Laat op laag vuur zo’n 10 minuten koken totdat de quinoa gaar is. Als het te droog wordt kun je nog wat water toevoegen, het moet een beetje ‘papperig’ blijven.

4.     Voeg dan de helft van de bramen toe en roer nog 3 of 4 minuten totdat de bramen een beetje kleur beginnen af te geven. Dan voeg je ook de blauwe bessen toe.

5.     Verdeel de pap over 2 kommetjes en serveer met de pistache en de overgebleven bramen.

undefined


undefined

Bekijk ook...

Hallo , leuk dat je er bent!

Mijn naam is Priscilla Weterings en als erkend diëtist geef ik jou graag voedingsadvies. Voor een gezondere leefstijl of bij ziekte en/of klachten. Mijn specialismen zijn plantaardige voeding en emotie-eten.

Het is mogelijk om vrijblijvend een eerste afspraak te maken!

Je vindt mijn praktijk in het Westland bij logopedie praktijk Peter Helderop bij Basisschool de Zeester in Monster. Online consulten ook mogelijk. Vergoed door zorgverzekeraars.