Polenta met tempeh bolognese

  • Portie
  • 2 personen
  • Tijd
  • 45 min.
  • Benodigdheden

Ingrediënten


Voor de bolognese:

  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 1 bleekselderij stengel, fijngesneden
  • 1 wortel, fijngesneden
  • 200 g kastanje champignons, in plakjes
  • 200 g tempeh, in blokjes
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 laurierblad
  • 3 tl oregano
  • 125 ml witte wijn
  • 1 el sojasaus
  • 1 blikje 400 g, blokjes tomaat
  • Zout en peper

Voor de saus:

  • ½ el gedroogde rozemarijn
  • 500 ml groentenbouillon (van een bouillonblokje met minder zout)
  • 75 g polenta
  • 2 el gistvlokken

Voedingswaarden

Wel eens polenta gegeten? Nee, dat had ik dus ook niet. Maar het is wel lekker voor de afwisseling! Het is gemaakt van van maïsmeel of maïsgriesmeel. Het lijkt een beetje op pap of wat meer vloeibare aardappelpuree.

Je kunt het gebruiken als vervanger van rijst, pasta of aardappel. Je kunt het tegenwoordig kopen bij de Jumbo of Albert Heijn. Je hebt een snelkook versie en een langzaamkook (is dat een woord) versie. De langkook versie is eigenlijk ook te eten en gaar na 10 minuten koken... Terwijl op de verpakking 40 minuten staat.. Dat snap ik dus niet helemaal. Dit recept is voor 2 personen. 


undefined

1.     Verwarm een paar eetlepels heet water in een grote hapjespan. En bak de ui, selderij en wortel goed aan, totdat ze glazig zijn. Voeg wat water extra toe indien nodig.

2.     Voeg de champignons en de tempeh toe en bak nog eens een paar minuten zodat het kleur krijgt.

3.     Voeg dan de knoflook, laurier, oregano en wijn toe en bak voor 2 minuten.

4.     Voeg dan de sojasaus en de blokjes tomaat uit blik toe. Spoel het blik van de tomaten uit met een klein beetje water (1/4 van het blik) en voeg dit ook toe. Laat dit 20 minuten op laag vuur pruttelen, totdat je een dikke saus hebt.

5.     Start vervolgens met het maken van de polenta. Doe de groentenbouillon in een pannetje en voeg de polenta geleidelijk toe terwijl je het doorroert. Het is belangrijk dat je goed blijft roeren! Voeg ook de rozemarijn toe en breng op smaak met peper en zout. Roer net zo lang totdat het de juiste consistentie heeft van dikke pap.

6.     Schep op het laatst de edelgistvlokken door de polenta.

7.     Doe eerst de polenta in de borden en schep dan de tempeh saus eroverheen. Eet smakelijk!

undefined

Hallo , leuk dat je er bent!

Mijn naam is Priscilla Weterings en als erkend diëtist geef ik jou graag voedingsadvies. Voor een gezondere leefstijl of bij ziekte en/of klachten. Mijn specialismen zijn plantaardige voeding en emotie-eten.

Het is mogelijk om vrijblijvend een eerste afspraak te maken!

Je vindt mijn praktijk in het Westland bij logopedie praktijk Peter Helderop bij Basisschool de Zeester in Monster. Online consulten ook mogelijk. Vergoed door zorgverzekeraars.