Mac and Cheese (plantaardig)

  • 3 porties
  • 45 min bereidingstijd
  • 20 min oventijd
  • ovenschaal, keukenmachine

Ingrediënten

  • 1 blokje groente bouillon (minder zout)
  • 480 ml water
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 300 g peen of wortel
  • 230 g volkoren macaroni
  • 40 g gistvlokken
  • 300 g broccoli
  • 100 g sugarsnaps
  • 1 tl gerookte paprika
  • 2 tl amandelboter
  • 2 tl citroensap
  • 2 tl miso (als je dat niet hebt, kan ook zonder)
  • 2 tl mosterd
  • 1 tl kurkuma
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 ½ volkorenboterham

Voedingswaarden

  • 480 kcal
  • 6 g vet
  • 1 g verzadigd vet
  • 24 g eiwitten
  • 75 g koolhydraten
  • 16 g vezels
  • 1 g zout
Een heerlijke vullende maaltijd met veel groente en smaak. Makkelijk van tevoren voor te bereiden zodat je 's-avonds het alleen nog even hoeft op te warmen in de oven. Goedgekeurd door zowel m'n vriend als m'n vader (heel kritisch)! 


Amandelboter klinkt heel tropisch, maar je kunt het gewoon krijgen bij de Jumbo in 's-Gravenzande, het staat in het bio schap. Gistvlokken hebben een hoog gehalte aan B-vitamines bevatten (B1, B2, B6 en foliumzuur). Ze hebben een hartige ietwat kazige smaak en zijn dus een ideale gezonde plantaardige vervanger van kaas. Te krijgen in de bio-winkel of online.


Bereiding:

Snipper de ui, snijd de wortel in plakjes. Doe 2/3 van het water in een bakpan, maak warm en los het bouillonblokje hierin op. Voeg de ui, peen, geperst teentje knoflook aan deze pan toe. Kook dit 8-10 minuutjes. Totdat de wortel een beetje zacht is geworden.  

Snijd de broccoli in kleine roosjes. Doe het samen met de sugarsnaps in een pan en kook of stoom het 10 minuten. Zet apart wanneer klaar. 

Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius. Kook de macaroni zoals staat aangegeven op de verpakking. Giet af en laat staan. Rooster de boterhammen en hak zodat je kruimels krijgt, je kunt het eventueel ook door de keukenmachine laten fijnhakken. 

Open de keukenmachine en voeg het mengsel met de gekookte peen, knoflook en ui toe, en de rest van het water. Voeg ook de gistvlokken, amandelboter, citroensap, mosterd, miso, gerookte paprika en kurkuma toe (eigenlijk alles behalve de normale paprikapoeder en het brood). Meng het geheel tot een wat dikker papje, ongeveer de dikte van yoghurt. Proef even en beoordeel of er nog wat kruiden bij moeten. Als het geheel onverhoopt te vloeibaar is kun je het in een pannetje gieten en wat in laten koken.  

Meng het mengsel uit de keukenmachine samen met de macaroni en groente groenten in een ovenschaal. Strooi het verkruimelde brood erover en besprenkel met wat paprikapoeder. Na 20 minuten in de oven is het klaar.


Het geheel voordat het de oven in gaat


En uit de oven, heerlijk krokant


Bekijk ook...

Hallo , leuk dat je er bent!

Mijn naam is Priscilla Weterings en als diëtist coach ik mensen graag naar een gezondere leefstijl. Tevens geef ik voedingsadvies bij ziekte of klachten.

Het is mogelijk om vrijblijvend een eerste afspraak te maken!

Je vindt mijn praktijk in het Westland bij Sportschool Health & Fit Sports in het centrum van Monster.