Linzenstoof met aardappelpuree

  • Portie
  • 2 porties
  • Tijd
  • 40 min.
  • Benodigdheden
  • Aardappelstamper

Ingrediënten

Voor de linzenstoof:

  • 190 g groene linzen
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 1 el olie
  • 3 el witte wijn
  • 720 ml groentenboullion
  • 135 g champignons in plakjes
  • 2 el soja saus
  • 1 el balsamico azijn
  • 2 tl tijm
  • 2 tl oregano
  • Bakje verse peterselie
  • Scheutje sojamelk
  • ½ el Maizena
  • Peper

Voor de aardappelpuree:

  • 400 g aardappels
  • 40 ml sojamelk
  • ½ tl nootmuskaat
  • Peper

Voedingswaarden

Peulvruchten zijn super gezond en zouden eigenlijk iedere dag bij mij op tafel moeten staan. Peulvruchten verlagen het LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Peulvruchten zijn verder rijk aan vezels, eiwit, B- vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. 
Wist je dat 100 g linzen bijna net zoveel eiwit bevat als 100 g biefstuk? 
Eet smakelijk! 


Spoel de linzen in een vergiet af. Laat ze vervolgens in lauwwarm water 15 min weken. 

Snipper de ui, pers de knoflook, en snijd de champignons in plakjes. Verhit de olie in een grote hapjes pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg dan de champignons, tijm, oregano, witte wijn, balsamico azijn en sojasaus toe en bak op middelhoog vuur voor 3 tot 5 minuten.

Voeg nu de linzen (zonder het water waar ze in zijn geweekt) en de groentebouillon toe en kook op laag vuur totdat de linzen gaar en zacht zijn. Dat is ongeveer 20 minuutjes. Als het nodig is kun je wat extra water toevoegen.  

Ondertussen kun je de aardappels schillen en vervolgens 15 minuutjes koken. Giet dan de aardappels af en stamp ze met een aardappelstamper. Voeg de sojamelk toe. Breng op smaak met peper en de nootmuskaat.  

Hak de verse peterselie.  

Pak een kom en doe een scheut sojamelk en de maizena in, mix het en voeg dan toe aan de linzenstoof. Kook nog 1 minuut of meer totdat de gewenste dikheid is bereikt. Voeg nog een beetje sojasaus toe als dat nodig is voor de smaak en wat peper.  

Garneer met de verse peterselie.  


Hallo , leuk dat je er bent!

Mijn naam is Priscilla Weterings en als erkend diëtist geef ik jou graag voedingsadvies. Voor een gezondere leefstijl of bij ziekte en/of klachten. Mijn specialismen zijn plantaardige voeding en emotie-eten.

Het is mogelijk om vrijblijvend een eerste afspraak te maken!

Je vindt mijn praktijk in het Westland bij logopedie praktijk Peter Helderop bij Basisschool de Zeester in Monster. Online consulten ook mogelijk. Vergoed door zorgverzekeraars.