Geroosterde paprikasoep met linzen

  • Portie
  • 10 porties van 300 ml
  • Tijd
  • 30 min. + 1.5 uur oven/kooktijd
  • Benodigdheden
  • staafmixer

Ingrediënten

  • 2 liter water
  • 2 blokjes groentenbouillon minder zout
  • 10 rode paprika’s
  • 300 g tomaat, in blokjes
  • 1 stuk verse gember, duimgroot, grof gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 gele uien, grof gesnipperd
  • 175 g groene linzen

Voedingswaarden

Het meest uitgebreide onderzoek naar voeding en kanker wat ooit is uitgevoerd, is gepubliceerd door het American Institute for Cancer Research. Negen onafhankelijke onderzoeksteams van over de hele wereld hebben ongeveer een half miljoen onderzoeken doorzocht en hebben een baanbrekend wetenschappelijk consensusrapport opgesteld dat door 21 van de beste kankeronderzoekers ter wereld is beoordeeld. Één van hun samenvattende aanbevelingen voor kankerpreventie is om bij elke maaltijd peulvruchten (bonen, spliterwten, kikkererwten of linzen) te eten. Niet elke week of elke dag. Elke maaltijd.

De consumptie van peulvruchten wordt geassocieerd met een slankere taille en een lagere bloeddruk, en gerandomiseerde onderzoeken hebben aangetoond dat het de regulering van zowel de bloedsuikerspiegel, insulinespiegels als het cholesterol niveau kan verbeteren. Bonen zitten boordevol vezels, foliumzuur en fytaten, die het risico op beroerte, depressie en darmkanker kunnen helpen verminderen.

De vezels zorgen voor een lang verzadigd gevoel én vormen voeding voor je darmbacteriën. Je darmbacteriën bedanken je vervolgens door korte keten vetzuren aan te maken. Het meest ontstekingsremmende stofje wat in je lichaam aanwezig kan zijn! 

Meestal maak ik eens in de week een grote pan soep zodat ik daar de hele week van kan eten. Heerlijk bij de lunch of als voorgerechtje in de avond. Heb ik meteen wat groenten én wat peulvruchten binnen. 

undefined

1.     Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius. Leg de paprika’s op een bakplaat met bakpapier. Bak de paprika’s 25 minuten. Draai ze dan om en bak nog eens 15 minuten, totdat ze een beetje zwart geblakerd zijn (zie foto hieronder).

2.     Als de paprika’s goed geroosterd zijn doe je ze in een pan of een schaal die je kunt afsluiten. Laat ze minimaal een half uur afgedekt afkoelen. Als je ze niet goed laat afkoelen kun je de schil er namelijk niet goed afhalen. Zet ondertussen een hoge soeppan op met 2 liter water en 2 blokjes groentenbouillon met minder zout.

3.     Als de paprika's zijn afgekoeld pel je de schil van de paprika en verwijder je de stam en de zaadjes.

4.     Bak in een hapjespan de knoflook en ui met de gember glazig, en voeg dan de tomaat toe. Als de tomaat uit elkaar begint te vallen kun je de inhoud van de pan toevoegen aan de pan met bouillon. Voeg ook de ontvelde paprika’s hieraan toe.

5.     Kook de soep 10 minuutjes. En pureer dan met een staafmixer glad. Proef de soep, voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe.

6.     Voeg dan de linzen toe, en kook nog 30-45 minuten totdat de linzen gaar zijn.


undefined

Net uit de oven, nu snel afdekken en af laten koelen.

undefined

Het is belangrijk om de paprika's afgesloten af te laten koelen. Anders is het heel lastig om de schil eraf te krijgen. 

Hallo , leuk dat je er bent!

Mijn naam is Priscilla Weterings en als erkend diëtist geef ik jou graag voedingsadvies. Voor een gezondere leefstijl of bij ziekte en/of klachten. Mijn specialismen zijn plantaardige voeding en emotie-eten.

Het is mogelijk om vrijblijvend een eerste afspraak te maken!

Je vindt mijn praktijk in het Westland bij logopedie praktijk Peter Helderop bij Basisschool de Zeester in Monster. Online consulten ook mogelijk. Vergoed door zorgverzekeraars.