Broccoli pastasalade met gember-citroendressing, linzen en spinazie

  • 2 grote porties
  • 25 min.
  • bakplaat, oven

Ingrediënten

  • 200 g broccoli (2 ½ cup) in kleine roosjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 2 tl olijfolie (optioneel)
  • 200 g volkoren pasta
  • 1 el citroensap
  • ½ tl citroenrasp
  • 2 el tahin
  • 1 tl Dijon mosterd
  • 1 tl appelsap of 1 tl ahornsiroop
  • 1 tl sojasaus (zoutarm)
  • 1 tl gember, geraspt
  • Peper en zout
  • 2 el pijnboompitten
  • 150 g bruine linzen uit blik
  • 2 grote handen spinazie

Voedingswaarden

Het idee van dit recept komt uit het Fiber Fueled kookboek, maar ik voegde er nog het een en ander aan toe, zoals linzen, spinazie en pijnboompitten, om ervoor te zorgen dat hij goed vullend werd!

PRO TIP: Kankerbestrijdende fytonutriënten maximaliseren: Chop & stop.
Kruisbloemige groenten produceren kankerbestrijdende fytochemicaliën, isothiocyanaten genoemd (zoals sulforafaan) wanneer ze worden gehakt of geplet.

Om de kankerbestrijdende fytochemische stof te maximaliseren, hak of snijd je eerst je kruisbloemige groenten en wacht je vervolgens 10 minuten om de chemische reactie te laten plaatsvinden. 

Dus CHOP (hak) en STOP dan (voor 10 minuten), voordat je ze opeet!


undefined

1. Verhit de oven voor op 200 graden Celsius. Mix de broccoli en paprika met de olijfolie en wat peper en zout. Roer goed om. Stort uit op een bakplaat en bak ongeveer 15 tot 20 minuten, totdat de broccoli een klein beetje bruin ziet. Je kunt dit ook zonder olie doen en groentenbouillon gebruiken.

2. Terwijl de broccoli in de oven staat kook je de pasta (zoals staat aangegeven op de verpakking).

3. Terwijl de pasta kookt maak je de dressing. Roer de citroensap, citroenrasp, tahini, mosterd, ahornsiroop, sojasaus en gember. Proef en pas aan naar smaak. Je kunt nog wat citroensap toevoegen voor een zuurdere dressing of meer gember of meer tahin voor een romigere dressing.

4. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Giet de linzen af in een vergiet en spoel om met water. Snijd de spinazie wat fijner (hoeft natuurlijk niet, ik gooi het er meestal gewoon doorheen).

5. Mix de broccoli en paprika uit de oven met de pasta, linzen, spinazie en de dressing. Strooi de pijnboompitten eroverheen. Eet smakelijk!

undefined

Bekijk ook...

Hallo , leuk dat je er bent!

Mijn naam is Priscilla Weterings en als erkend diëtist geef ik jou graag voedingsadvies. Voor een gezondere leefstijl of bij ziekte en/of klachten. Mijn specialismen zijn plantaardige voeding en emotie-eten.

Het is mogelijk om vrijblijvend een eerste afspraak te maken!

Je vindt mijn praktijk in het Westland bij logopedie praktijk Peter Helderop bij Basisschool de Zeester in Monster. Online consulten ook mogelijk. Vergoed door zorgverzekeraars.