Broccoli met tofu en cashewsaus

  • Portie
  • 2 personen
  • Tijd
  • 45 min.
  • Benodigdheden
  • blender of keukenmachine, rasp

Ingrediënten

  • 250 g tofu
  • 500 g broccoli
  • 100 gram zilvervliesrijst
  • 5 el Ketjap manis
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el citroensap
  • 1,5 teen knoflook
  • Gember (duimgroot)
  • ½ rode peper
  • ½ blokje groentebouillon (minder zout)
  • 30 g cashewnoten
  • 60 ml water

Voedingswaarden


Start met het marineren van de tofu, zodat het in ieder geval even een half uurtje kan intrekken. Hoe langer hoe beter. Je kan het bijvoorbeeld ook de dag van tevoren doen, en het dan afgedekt in de koelkast zetten.

Pak de tofu uit z’n waterige bakje en dep met keukenpapier. Snijd vervolgens in de lengte door. Zodat de plak wat minder dik is en je makkelijker het water eruit kun halen. Dan kan de marinade er beter intrekken. Neem hiervoor een aantal vellen keukenpapier en leg deze onder en bovenop de plak tofu. Drukken maar! Niet te hard natuurlijk.. Wanneer het voldoende droog is (het blijft natuurlijk een beetje vochtig) kun je de tofu in kleine blokjes snijden. Ongeveer 1 bij 1,5 cm. Maak vervolgens de marinade…

Verwijder de zaden uit de halve rode peper. Hak vervolgens in kleine stukjes. Neem een schaal en doe daar de Ketjap manis in. Pers 1 teen knoflook met een knoflookpers en voeg deze toe. Schil de gember en rasp deze, voeg dan ook toe aan de schaal. Als laatste de citroensap toevoegen. Roer de substantie even goed door elkaar en voeg dan de blokjes tofu toe. Laat de tofu in ieder geval een half uur marineren.

Was de broccoli en snijd in roosjes. Kook de broccoli en de rijst. Voor de broccoli heb ik een 15 min. aangehouden.

Maak vervolgens de saus voor over de broccoli. Maak in een pannetje de 60 ml water heet en los hier het halve bouillonblokje in op. Rooster tegelijkertijd de cashewnoten zonder olie in een pannetje. Vervolgens doe je de geroosterde cashewnoten, de bouillon, en een halve knoflookteen (geperst) in de blender. Blend tot een gladde saus. Wanneer te dik, voeg dan een klein beetje meer water toe.

Verwarm 1 eetlepel zonnebloemolie in een bakpan. Schep de gemarineerde tofu in de pan. Bak rondom goed aan. Als de buitenkant lichtbruin en krokant wordt ben je klaar.

Schep de tofu door de gekookte broccoli, en giet je saus erover. Serveer de rijst erbij.  




Hallo , leuk dat je er bent!

Mijn naam is Priscilla Weterings en als erkend diëtist geef ik jou graag voedingsadvies. Voor een gezondere leefstijl of bij ziekte en/of klachten. Mijn specialismen zijn plantaardige voeding en emotie-eten.

Het is mogelijk om vrijblijvend een eerste afspraak te maken!

Je vindt mijn praktijk in het Westland bij logopedie praktijk Peter Helderop bij Basisschool de Zeester in Monster. Online consulten ook mogelijk. Vergoed door zorgverzekeraars.