Bloemkool broccoli gratin met cashewsaus

  • 4 porties excl. aardappelen
  • 45 min.
  • Ovenschaal van ±22-30 cm

Ingrediënten

  • 650 g bloemkool
  • 275 g broccoli
  • 1 rode ui
  • 355 ml water
  • 1 snee volkorenbrood
  • 1 bakje verse platte peterselie (15 g)
  • Klein beetje olijfolie
  • 2 el gedroogde tijm
  • 75 g cashewnoten
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl uienpoeder
  • 3 el gistvlokken

Voedingswaarden

Dit is echt een super lekker gerecht! We maken dit regelmatig als we trek hebben in een wat spannendere versie van broccoli en bloemkool. De cashewsaus maakt het lekker romig en het laagje op de ovenschotel een klein beetje krokant. Als je geen goede blender hebt moet je wel even de cashewnoten een nachtje laten weken. Of minstens 5 tot 15 minuten laten koken in een pannetje met heet water, dat kan ook. 
Maak er wat gekookte aardappeltjes bij om het gerecht compleet te maken, dan kun je hier met 4 personen van eten. Voedingswaarden zijn berekend voor het totale gerecht. Geen zin om aardappels erbij te maken? Dan is dit gerecht voldoende voor 2 personen, zonder aardappels. 

undefined

1. Snijd de bloemkoolkop in hapklare stukjes en maak er rijst van in de blender of met de keukenmachine. Als je een goede blender hebt moet je dit beetje voor beetje doen op de laagste stand.  

2. Snijd de broccoli in kleine stukjes. En snipper de ui.

3. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

4. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Rooster de volkorenboterham totdat hij krokant is.

5. Verkruimel de boterham vervolgens met je handen in een schaaltje of doe hem weer even in de blender.

6. Hak de blaadjes van de peterselie fijn en doe deze in het schaaltje met de verkruimelde boterham. 

7. Snijd de broccoli in roosjes. Zet een pan op het vuur en stoom de broccoli 15 minuten. Kook de cashewnoten 5 minuten in een pannetje met water (of week ze een nachtje in het water als je een minder goede blender hebt).  

8. Pak een andere pan, verhit hierin een klein beetje olijfolie, fruit de ui en voeg vervolgens de bloemkoolrijst toe. Roerbak dit 10-15 minuten. Voeg aan het einde de tijm toe en roer de gekookte broccoli er doorheen. Breng op smaak met wat zout en peper. 

9. Giet de cashewnoten af. En maak de saus door de cashewnoten, het water, knoflook- en uienpoeder en edelgistvlokken in een blender te doen. Blend totdat je een gladde saus hebt.  

10. Pak een ovenschaal en doe hier het bloemkool broccoli mengsel in. Giet de kaassaus eroverheen en maak af met het laagje verkruimelde boterham-peterselie mengsel. 

11. Bak 15 minuten in de oven. Klaar!

undefined






Bekijk ook...

Hallo , leuk dat je er bent!

Mijn naam is Priscilla Weterings en als erkend diëtist geef ik jou graag voedingsadvies. Voor een gezondere leefstijl of bij ziekte en/of klachten. Mijn specialismen zijn plantaardige voeding en emotie-eten.

Het is mogelijk om vrijblijvend een eerste afspraak te maken!

Je vindt mijn praktijk in het Westland bij logopedie praktijk Peter Helderop bij Basisschool de Zeester in Monster. Online consulten ook mogelijk. Vergoed door zorgverzekeraars.