prikkelbare darmsyndroom

Wat is het FODMAP dieet?

Het FODMAP dieet is bedoeld voor mensen met darmklachten ten gevolge van het prikkelbare darmsyndroom. Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland heeft PDS. Een opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree of juist obstipatie.. Allemaal klachten die daarbij horen. Heel erg vervelend natuurlijk en het kan je leven flink beïnvloeden.

Het FODMAP-dieet zorgt bij meer dan 75% van de mensen met PDS voor een vermindering van klachten en verbetering van de ontlasting en bij sommigen zelfs tot een leven waarbij de klachten onder controle zijn. Het dieet is ontwikkeld door twee artsen in Melbourne in Australië. Gelukkig komt er steeds meer bekendheid voor dit dieet in Nederland, en zijn huisartsen en artsen meer en meer op de hoogte wat het dieet voor mensen met PDS kan doen.

undefined

Wat zijn FODMAP’s eigenlijk?

FODMAP’s zijn kleine moleculen die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en vervolgens onverteerd in de dikke darm terechtkomen. In de dikke darm bevinden zich veel bacteriën. De FODMAP’s worden in de dikke darm door die bacteriën opgegeten waarbij gas vrij komt. Hierdoor ontstaan de klachten van een opgeblazen gevoel en winderigheid. Ook kunnen de FODMAP’s veel vocht aantrekken in zowel de dikke als dunne darm waardoor er diarree of een verstoorde stoelgang kunnen ontstaan. FODMAP’s zitten in allerlei producten en voedingsmiddelen en veroorzaken bij mensen met PDS klachten. Wanneer iemand zonder (darm)klachten voedingsmiddelen eet waar veel FODMAP’s inzitten, zal deze meestal geen klachten ondervinden. Alleen na een grote inname van FODMAP’s, zoals een heel zakje suikervrije drop (rijk aan polyolen), een liter appelsap (rijk aan fructose) of een groot bord met bonen (rijk aan oligosachariden) wordt er soms iets opgemerkt.


Hoe werkt het FODMAP-dieet?

Het dieet bevat de volgende drie fasen:

1. Elimininatiefase: waarin zoveel mogelijk voeding hoog in FODMAP’s worden vermeden. In deze fase krijgen je darmen zoveel mogelijk rust, om te herstellen en weer in evenwicht te komen. Je klachten worden in deze fase hopelijk snel minder zodat je klaar bent voor de volgende fase.

2. Herintroductiefase: hierin wordt elke FODMAP-groep apart getest. Zo kom je erachter welke groep bij jou klachten veroorzaakt, dit geeft veel duidelijkheid.

3. Aangepast FODMAP-dieet: dit dieet kun je dan levenslang volgen. Je vermindert in dit dieet enkel de FODMAP groepen die in de herintroductie fase klachten bij jou veroorzaakten. Ook weet je door de herintroductie fase tot welke hoeveelheid je bepaalde FODMAP’s zonder klachten kunt eten; bepaalde grenswaarden. Daarnaast is het goed om te weten, je darmen zijn net zoals spieren, je kunt ze trainen. Als je weet welke FODMAP's klachten veroorzaken, kun je deze langzaam aan (per theelepel) op gaan bouwen. 

 

Wanneer is het FODMAP dieet voor jou interessant?

  • Als de diagnose PDS bij jou is gesteld door een arts en de klachten al langer dan 6 maanden bestaan. Andere ziekten zoals coeliakie en darmkanker moeten uitgesloten zijn. 
  • Je hebt klachten bij een ‘normale’ evenwichtige en gezonde voeding. Soms valt er namelijk ook al een deel van de klachten weg als je gezonder gaat eten, ik adviseer je hierin graag. 
  • Wanneer je voldoende gemotiveerd bent om dit toch wel ingewikkelde dieet te volgen, en je hier de tijd voor wil nemen.


Lees ook mijn andere blogs over darmklachten. 

 

Wil je graag meer informatie over het FODMAP dieet? Kom langs bij mijn praktijk in Monster in het Westland of neem contact met me op.