Zowel type 1- als type 2-diabetes wordt gekenmerkt door een verminderde bloedglucose regulatie als gevolg van problemen met een hormoon dat insuline wordt genoemd. Insuline wordt gemaakt door onze pancreas (alvleesklier).
Wanneer je koolhydraten eet, zet het lichaam deze om in glucose. Glucose in komt in de spiercellen terecht met behulp van de 'sleutel' insuline. Zo levert glucose energie aan het lichaam, zodat je o.a. kunt bewegen.
Bij insuline resistentie, bij diabetes type 2, worden de spiercellen ongevoeliger voor insuline. De sleutel insuline werkt niet meer goed, sommige cellen hebben ineens meer sloten op hun deurtje zitten, en de sleutels zijn lastiger om te draaien, het lijkt wel of er iets in het slot zit..
Zo kan glucose de spiercellen niet binnendringen en daardoor worden de glucosespiegels in het bloed verhoogd, wat ernstige gevolgen voor de gezondheid kan hebben, waaronder hart- en vaatziekten, nieraandoeningen en blindheid. Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden bij mensen met diabetes.
Om terug te keren naar onze metafoor voor slot en sleutel: insulineresistentie betekent dat ondanks de aanwezigheid van de sleutel de poort niet opengaat - want er blijken ineens meer sloten te zijn en de sloten gaan lastiger open. Daarbij krijg je een ophoping van suiker in het bloed, net als een file op een snelweg. In de vroege stadia van deze ziekte compenseert de alvleesklier dit door harder te werken om meer insuline te produceren om insulineresistentie te bestrijden en de bloedsuikerspiegel te verlagen.
Dit is alsof je lichaam meer en sterkere sleutels creëert die, voor een tijdje, de sloten kunnen openmaken en de cellulaire poorten kunnen openen. Deze fase noemen we pre-diabetes.
Na verloop van tijd kan de alvleesklier het niet meer opbrengen, en raakt hij beschadigd. Wanneer 50-70% van de insulineproducerende cellen van de alvleesklier zijn uitgeschakeld, noemen we dit diabetes type 2.
Je vraagt je misschien af wat ervoor zorgt dat het slot lastiger open gaat? Daar schreef ik deze blog over, klik hier.