Insuline werkt dus als een sleutel: het opent de deuren van de lichaamscellen zodat de suiker naar binnen kan gaan.
Bij insuline resistentie, bij diabetes type 2, worden de lichaamscellen ongevoeliger voor insuline. De sleutel insuline werkt niet meer goed, en sommige cellen hebben ineens meer sloten.
Je vraagt je misschien af, wat zorgt er dan voor dat de cellen minder gevoelig worden voor insuline?
Als je denkt dat suiker er iets mee te maken heeft, ben je niet alleen. Al jaren wordt suiker aangewezen als de boosdoener. Suiker in fruit bijvoorbeeld. En geen wonder, want als je diabetes hebt en een banaan eet, dan zie je inderdaad een piek in je bloedsuiker.
Maar dat suiker vanuit onbewerkte planten zoals fruit, volkoren granen en bonen de veroorzaker zijn van een hoge bloedglucose is één van de grootste misconcepties over diabetes. Gelukkig wordt dit idee nu ook alom weerlegd door diabetes verenigingen en wetenschappers over de hele wereld.
De natuurlijke suikers in plantaardig voedsel de schuld geven van diabetes is vergelijkbaar met de brandweer de schuld geven van branden, omdat ze als eersten ter plaatse zijn..
Wat wel de oorzaak is?
VET
Vetdeeltjes die zich op hebben gebouwd in de spier- en levercellen. Vet door overgewicht én vet uit de voeding.
Voornamelijk verzadigd vet in de voeding lijkt het slot in spier- en levercellen te blokkeren, zodat de sleutel insuline niet meer goed past.
Een meta-analyse uit 2016 van 102 RCT's liet zien dat wanneer in het voedingspatroon het verzadigd vet wordt vervangen door meervoudig onverzadigde vetten, de insuline resistentie afnam.
Dat betekent, als we voeding zoals vlees & zuivel vervangen voor bijvoorbeeld tofu, noten & zaden, de cellen glucose beter opnemen.
Verschillende studies lieten zien dat ook:
Een onbewerkt plantaardig voedingspatroon en de voedingsstoffen (onverzadigd vet, plantaardig eiwit, onbewerkte koolhydraten, vezel, magnesium en anti-oxidanten) die dit voedingspatroon in overvloed biedt is niet alleen effectief gebleken bij het verminderen van het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, maar ook voor het 'ontgrendelen van de sloten' van mensen die lijden aan insulineresistentie en/of type 2 diabetes.
Lees hier de pagina van het Diabetes Fonds over een veganistisch eetpatroon.