acceptance and commitment training

Waarom je van mij geen vast lijstje mee krijgt met wat je wel en niet moet eten

... Waarom niet? Omdat eigenlijk 80% van de mensen die ik voor me krijg écht wel weet hoe ze ongeveer willen eten. Dan heeft het toch geen zin om vanuit mij weer een nieuw lijstje te krijgen?


Liever ga ik samen met jou op onderzoek uit waarom het niet lukt om bepaalde dingen te veranderen. En leer ik je vaardigheden aan om vaker te kiezen voor wat JIJ belangrijk vindt. Ook wanneer je brein  in opstand komt en bijvoorbeeld zegt:

'Het gaat je niet lukken'
'Maandag begin ik wel weer'
'Ja, nu is het toch al mislukt'
'Het wordt toch nooit wat'
'Daar heb ik geen zin in nu'
'Nee.. gewoon.. nee'
'Na de vakantie begin ik wel'

Herkenbaar?

Dan heb je een gezond brein.

Wanneer je je gedrag wilt veranderen komt een gezond brein altijd met 1001 redenen om het NIET te doen. Onze hersenen houden namelijk niet van verandering.

Met Acceptance and Commitment Training leer ik jou vaardigheden zodat je zelf de regie kan terugpakken en vaker kan kiezen voor wat voor jou belangrijk is. OOK als je brein in opstand komt en er van alles van vindt. 


Wat is Acceptance and Commitment Training (ACT)?

Met ACT leer je vaardigheden waardoor je beter in staat bent om met vervelende en irritante gevoelens en gedachten om te gaan, zodat deze minder impact hebben op je leven.

Deze vaardigheden zijn gericht op het vergroten van je bewustzijn. Hoe bewuster je bent van de dingen die je doet, hoe beter je in staat bent om keuzes te maken en te leven naar wat je echt belangrijk vindt.

undefined


1. Afstand nemen van je gedachten:

Van ‘vast in je denken’ naar ‘loskomen van je gedachten’. Als je vast zit in bepaalde gedachten zoals ‘het lukt me toch niet’, ‘ik doe het toch niet goed’, dan kun je oefeningen doen die de kracht van negatieve gedachten verkleinen.

ACT leert je vaardigheden aan om afstand te nemen van je gedachten zodat je je minder door deze gedachten laat leiden.

undefined


2. Hier en nu zijn

Van ‘piekeren’ naar ‘nu hier zijn’.

De meeste mensen brengen veel tijd door in hun eigen hoofd. ACT oefeningen kunnen je helpen om uit je hoofd te komen en contact te treden met het hier en nu én met je lichaam zodat je meer in staat bent te kiezen wat voor jou belangrijk is.

undefined


3. Acceptatie

We proberen onze gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties vaak te controleren. Dit werkt meestal averechts. Als je bereid bent om te accepteren wat je niet kunt veranderen dan komt er meer ruimte en aandacht om te doen wat je écht belangrijk vindt.


4. Waarden

Van ‘regels’ naar ‘waarden’.

We hebben de gewoonte om te leven volgens onze eigen opgestelde regels over wat we wel en niet moeten doen.

Als je sommige regels kunt vervangen door waarden, dan ga je meer dingen doen die je echt belangrijk vindt en vaak leuker vindt.

Dus van moeten naar willen.

undefined


5. Commitment

Investeren in je waarden. Van ‘vermijding’ naar ‘verbonden actie’.

Leer te ervaren door minder te vermijden. Vaak zorgt vermijding van ongemakkelijke of pijnlijke gedachten of gevoelens voor nog meer problemen.

Kiezen voor een leven op basis van je waarden kan je een stabiele basis geven van waaruit je dingen gaat doen. Doen wat je belangrijk vindt, ook al is dat niet altijd leuk of fijn.


6. Het 'zelf'

Van ‘ik ben zo’ naar ‘jezelf observeren’.

We denken te weten wie we zijn, of anders gezegd, we hechten sterk aan het verhaal over hoe we onszelf zien.

Dit kan je belemmeren om gedrag te veranderen: ’Ik ben nu eenmaal zo’. Door te oefenen om op een bepaalde manier naar jezelf te kijken, creëer je een ander gezichtspunt, waarbij negatieve

gedachten en gevoelens je minder raken. Je creëert hierdoor een meer flexibele relatie met jezelf.


Heel graag ga ik samen met jou aan de slag!


Zou jij deze vaardigheden ook meer willen leren? Zodat je vaker kan kiezen voor wat jij diep van binnen wil? We oefenen tijdens het consult, en je krijgt oefeningen mee waarmee je thuis aan de slag kunt.
Geen zorgen. Dit zijn geen oefeningen waar je uren per week mee bezig bent. Je kunt ze verweven in je dagelijkse routine.
Ik word vergoed door de meeste zorgverzekeraars! Je kunt zelf een afspraak inboeken via  https://www.dietistenpraktijksilla.nl/contact