rauw of gekookt beter

Zijn rauwe of juist gekookte groenten beter voor je darmgezondheid?

Rauwe groenten zijn net zo belangrijk voor je darmgezondheid als gekookte groente. Waarom? Lees het hieronder.


1. Rauw voedsel bevat bio-actieve enzymen die helpen bij de spijsvertering

Enzymen zijn eiwitten die chemische reacties in het lichaam vergemakkelijken, inclusief de afbraak van voedingsmoleculen. Rauw voedsel bevat deze enzymen omdat ze niet zijn blootgesteld aan hoge hitte, die enzymen kan vernietigen.


2. Rauw voedsel bevatten vaak meer levende microben

Deze microben kunnen een gunstige werking hebben op onze gezondheid.

undefined

3. Rauw voedsel versterkt het gebit en is gezond voor de hersenen

Kauwen voor een gezond gebit is voor volwassenen maar zeker ook bij opgroeiende kinderen belangrijk! Daarnaast is kauwen ook belangrijk voor de gezondheid van je hersenen. Het helpt bij de doorbloeding.

undefined


4. Rauw voedsel zorgt voor een langere verzadiging

Het neemt veel ruimte in, in de maag. En daarnaast moet je lichaam flink aan de slag om het te verwerken waardoor je langer verzadigd bent.

undefined


5. Rauw voedsel bevat antimicrobiële eigenschappen

Rauwe groenten en fruit behouden hun antimicrobiële eigenschappen, wat kan helpen om je microbioom op natuurlijke wijze in evenwicht te brengen.

6. Bevat voedingsstoffen die met koken verloren kunnen gaan

Door rauw voedsel te eten krijg je bijvoorbeeld makkelijker vitaminen binnen die met hitte verloren kunnen gaan zoals vitamine C. Aan de andere kant kun je met koken weer andere stoffen beter opneembaar maken zoals bijvoorbeeld lycopeen uit tomaat. Het lichaam kan lycopeen veel gemakkelijker opnemen uit gekookte tomaten dan uit rauwe tomaten. Variëren dus!

Conclusie

Het beste is om te variëren en af te wisselen tussen beide! Zowel gekookt als rauw! Voor de gezondheid van je darmen (en dus je algehele gezondheid) is het over het algemeen een goed idee om meer fruit, groenten, bonen en volkoren granen te eten. Meer plantaardig dus! 


Weet je niet zo goed waar je moet starten? Ik help je graag verder met een persoonlijk voedingsadvies. En daarnaast help ik je graag ook bij het duurzaam veranderen van je eetgedrag met Acceptance and Commitment Training (ACT). Want naast diëtiste ben ik ook ACT-coach! Niet alleen maar adviezen die je alleen op de korte termijn helpen, maar je vaardigheden aanleren zodat je ook op de lange termijn je gedrag kunt volhouden zoals jij dat graag zou willen. Klik hier om contact met me op te nemen.