Ongeveer 500.000 volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar werden 11 jaar gevolgd.
Deelnemers werden ingedeeld in groepen:
1. Eet regelmatig vlees (meer dan >5 keer per week)
2. Eet weinig vlees (minder dan <5 keer per week)
3. Viseters
4. Vegetariërs (waaronder een klein deel vegans)
In de looptijd van het onderzoek werden 54.961 gevallen van kanker gediagnosticeerd.
Er zijn zoveel plausibele redenen voor deze resultaten, waaronder verminderde blootstelling aan kankerverwekkende stoffen in vlees en verhoogde consumptie van anti-kanker stofjes in plantaardig voedsel.
Deze gegevens komen overeen met de resultaten van de EPIC-Oxford en Adventist Health Studies die aantonen dat vegetariërs en veganisten een lager risico op kanker hebben, met een GROTER voordeel bij veganisten.
Het besproken onderzoek had niet genoeg veganistische deelnemers om conclusies te trekken, maar een meta-analyse uit 2017 toonde een vermindering van 15% van het risico op kanker bij veganisten aan.