Overgewicht kan bijvoorbeeld artritis, oprispingen en apneu veroorzaken, die allemaal de slaap kunnen verstoren. Potentiële verstorende factoren zijn er ook in overvloed. Zoals nachtdiensten waardoor van slag raken biologische klok, wonen in een luidruchtige buurt waardoor stress etc. etc.
Je kunt niet zeker weten of slaapgebrek leidt tot gewichtstoename totdat je het goed onderzoekt!
Gelukkig is dit gedaan!
Wat blijkt?
Laat mensen een hele nacht opblijven, en ze worden hongeriger en kiezen voor grotere porties. In 1 onderzoek bleek een paar uur minder slaap garant te staan voor gemiddeld meer dan 677 calorieën extra in vergelijking met de controlegroep (die wel een lange nacht had).
Het varieert wel van persoon tot persoon.. van 813 calorieën minder per dag tot maar liefst 1.437 calorieën meer. Maar gemiddeld laten onderzoeken zien dat slaapgebrek ertoe leidt dat mensen ongeveer 180 tot 560 calorieën per dag te veel eten.
Met minder slaap kiezen we ook voor meer ongezonde keuzes, meer snacks en meer vetrijk en suikerrijk voedsel. Stop mensen in een hersenscanner nadat ze de hele nacht wakker zijn geweest, of na een paar nachten van vier uur slaap, en het beloningssysteem in de hersenen licht helderder op als reactie op calorierijk voedsel.
MEER slaap lijkt bij DEZELFDE hoeveelheid calorieën ervoor te zorgen dat je meer vet verliest.
Mensen met overgewicht die normaal gesproken 6,5 tot 8,5 uur per nacht sliepen werden gerandomiseerd in 2 groepen. De ene groep kreeg 8,5 uur slaap en de andere 5,5. Ze kregen hetzelfde dieet, met dezelfde hoeveelheid calorieën. Ze spendeerden een maand in een laboratorium, dus slaap en voeding werd volledig gecontroleerd en gemonitord. Het gewichtsverlies was hetzelfde bij zowel 8,5 uur én bij 5,5 uur slaap.
Maar nu komt het!
Het gewichtsverlies tijdens de 8,5 uur slaap was voornamelijk vetmassa, een het gewichtsverlies bij 5,5 uur was vooral vetvrije massa (spiermassa dus). Hetzelfde dieet, maar met meer slaap verloren ze meer dan twee keer zoveel lichaamsvet.