act en leefstijl cursus je moet niks

Interview met mijn man over ACT

Ik stelde mijn man een aantal vragen over hoe hij ACT heeft ervaren. Dit is het resultaat daarvan. Veel leesplezier!


1. Hoe ben jij met ACT in aanraking gekomen?

Ik had last van negatieve en onwerkbare gedachten waarin ik verstrikt raakte en waar ik soms in kon blijven hangen en wegzakken. Daar had ik niet alleen mezelf mee, maar mijn omgeving mocht het natuurlijk ook ontgelden! Vaker dan ik wilde reageerde ik bijvoorbeeld kortaf, afwezig of geërgerd tegen jou. Ongeacht je goede bedoelingen. Praten over gevoel was behalve heel irritant vooral ook maar lastig; alsof ik het niet wist of er goed bij kon. Jij was ondertussen al even bezig met Act en ik zag jou allemaal 'goeie dingen' doen. Dat wilde ik ook! Bijvoorbeeld dat je voor een groep ging presenteren, ondanks je angst of zenuwen, minder vaak hangry was en beter begreep hoe belangrijk het voor mij is om avonden achter elkaar te kunnen surfen. Vroeger voelde je dan soms gepasseerd. Door alles wat ik van jou over ACT en de cursus Je Moet Niks had gehoord, was ik wel erg benieuwd. Ik heb de mazzel dat ik zelf m'n opleidingsbudget van het werk mag besteden, dus ik startte een coachingstraject bij Heidi (de psycholoog die de cursus Je Moet Niks heeft ontwikkeld).


2. Op wat voor manier pas jij ACT toe in je leven?

Je Moet Niks is een vrij praktisch ingestoken cursus. Ik hou daar wel van. De oefeningen zijn simpel en overzichtelijk en je leert allerlei nuttige vaardigheden. Vooral als het even niet loopt is het fijn om ergens naar terug te kunnen grijpen. Zo schrijf ik nog regelmatig een "negatieve wissel" uit. Dan benoem ik de ellende en geef ik het een mooi cijfer van 1-10. Als ik dan de kluwen ontrafel door mijn gedachten van sensaties en emoties te onderscheiden en ze benoem, kan ik alles even beschouwen. Vaak dient de oplossing of de beste keuze zich dan vanzelf aan, omdat ik ook meer helder heb wat voor mij belangrijk is. Ook dat leer je in de cursus. Als ik dat doe en op de mindere momenten een beetje extra lief voor mezelf kan zijn, is het contrast levensgroot ten opzichte van wat ik voorheen deed: keihard duwen tegen mijn interne dictator of hem proberen te negeren.


3. Wat heeft ACT jou opgeleverd?

Een voller "vaatje" en dus meer zelfwaardering. Ik voel me relaxter, neem makkelijker beslissingen of initiatief, vraag sneller hulp en leef minder op de automatische piloot stand. Ook ben ik minder afgeleid, gehaast en streng voor mezelf wat betreft mijn werk. Misschien is het daardoor gelukt om te stoppen met nagelbijten, waar ik mij al jaren voor schaam. Communicatie met jou gaat een stuk soepeler, o.a. door alle ACT metaforen en terminologie. We hebben een stuk minder irritaties en begrijpen elkaar nog beter, waardoor ik een stuk minder vaak de "grumpy old man" ben waar je zo op afknapt. Ik kan beter praten over mijn binnenwereld en heb prachtige personificaties bedacht voor die negatieve, terugkerende onzin-gedachten. En zo weet ik nu: "Ik heb 0 invloed op welke gedachten ik heb" of ">95% van alles wat je doet gaat automatisch" en "70% van je gedachten zijn negatief".


4. Waarom zou jij ACT aanbevelen?

Omdat ik iedereen wat meer zelfwaardering gun. Het is (meestal) heel makkelijk om lief te zijn voor iedereen in je binnenkring, maar ben jij ook zo aardig voor jezelf? Ik niet in ieder geval en hoewel radio-Kim Jong-un nog steeds aan staat, merk ik het nu op en zet ik 'm over naar iets gezelligers. Als dat er niet is, luister ik gewoon lekker niet. Ik moet tenslotte niks en ik geloof ook niet alles meer wat ik denk! De verlossing van die jeuk; dat eindeloze interne dialoog over wat je denkt, waarom en of dat allemaal terecht is of waar, gun ik ook iedereen. Ik sluit graag af met een mooie ACT-leus:

"Stop struggeling & start living".


Meer weten? Neem contact met me op! Kan niet wachten om samen met jou aan de slag te gaan om jou mentaal fitter te maken! Zodat jij beter voor jezelf gaat zorgen. Ook op momenten dat je in strijd bent met jezelf! Of klik hier om direct aan de slag te gaan met Je Moet Niks.
inline


undefined