Ik weet dat het niet goed is en toch ga ik door

Ik blijf door eten.. Ook al weet ik dat het niet goed voor me is

Snaaien, doelloos scrollen op Insta, maaltijden overslaan, veel te veel eten ... Je WEET dat het niet goed voor je is. Waarom is het dan toch zo moeilijk om hiermee te stoppen?


Patroon doorbreken / gedrag veranderen

Mogelijk heb je (net zoals ik) al wel eens een patroon proberen te doorbreken, en dat is best lastig.. Toch blijf ik elke keer naar het kastje lopen om een stuk chocolade te pakken, ook al weet ik dat het niet handig is op de lange termijn als ik dat zo vaak doe... Maar waarom is dat eigenlijk? Waarom is het zo lastig om je eetgedrag of leefstijl aan te passen? 


5 redenen waarom verandering in eetgedrag lastig is

  1. Verandering geeft weerstand.. "Nu is niet het goede moment, straks als ik het rustiger heb..." "Morgen ga ik het anders doen!"

  2. We leven op de automatische piloot.. "Die chocolade/chips/koek zit erin voordat ik er erg in heb.." "Voordat ik weet is de dag al voorbij, en dan heb ik er WEER niets mee gedaan.."

  3. We geven er de voorkeur aan om ons op de korte termijn goed te voelen, we zijn gek op dopamine en kiezen sneller voor een shotje dopamine zoals een lekker koekje, op Insta scrollen, Netflixen, etc. dan een ingewikkeld boek lezen of een lange wandeling maken.

  4. Van nature hebben we een voorkeur voor suikerrijk en vet voedsel en weinig beweging.

  5. We stellen vaak te grote doelen, die gedurende de tijd toch onhaalbaar blijken... "Laat maar... Gaat me toch niet lukken", "Nu is het toch al verpest".

Hoe dan TOCH verandering mogelijk maken?

1. Rekening houden met de hierboven beschreven 5 menselijke principes, ennnnn

2. Mentale fitheid trainen

Mentale fitheid gaat niet om heel de dag blij en heppie de peppie zijn. Mentaal fit zijn is (onder andere) je kunnen vasthouden aan wat voor jou belangrijk is op de lange termijn, ONDANKS die menselijke principes.
Ondanks dat je de drang voelt, onrustig bent of stress ervaart, kiezen waar je op de lange termijn blij van wordt!

Tijdens de ACT en leefstijlcursus Je Moet Niks leer je de 6 vaardigheden waardoor jij mentaal fitter wordt! We trainen samen jouw brein! 

ACT is wetenschappelijk onderbouwd, ook bij leefstijlproblematiek. Psychologe Dr. Heidi Stiegelis, de ontwikkelaar, is gepromoveerd binnen de Medische Wetenschappen en heeft jaren onderzoek gedaan en de cursus toegepast bij meer dan 1000 van haar cliënten.


Wil jij je eetgedrag blijvend veranderen? Beter voor jezelf zorgen? Plan hier een gratis kennismaking in, klik op de paarse balk!


emotie-eten

Chocolade eten kan voor mij op 2 verschillende manieren

19 april 2025

je moet niks

Wil jij kunnen doseren? Je relatie met voeding verbeteren?

14 april 2025

Over emotie-eten

10 maart 2025

Diëtistenpraktijk Silla wordt vergoed door: