niet snoepen

Hoe weersta ik de lekkere dingen in mijn keukenkastje of op het werk?

Allereerst, stel je zelf de vraag hoe vaak je ‘ja’ zegt tegen die traktaties. Het gaat erom dat je voedingspatroon in balans is, en in een gezond voedingspatroon hoort ook af en toe iets lekkers zoals een taartje, cake, koek etc. Maar teveel koekjes en taart dragen over het algemeen niet bij aan gewichtsverlies, als dat je doel is natuurlijk..

Ik probeer je hierbij wat handvaten te geven zodat je een tactiek voor jezelf kunt bedenken. Jij weet namelijk als geen ander hoe jouw leven eruit ziet en hoe je in elkaar steekt ☺

1. Bedenk 'als-dan' plannen

Wat is de veel voorkomende situatie? Heb je de neiging als je je verveeld of moe bent? Loop je dan wel 3 keer naar het kastje om iets lekkers te pakken? Of zijn het meer de hapjes op de verjaardag waar je maar van blijft eten. Bedenk dan een plan voor als dit weer gaat voorkomen.
Misschien afleiding zoeken, bijvoorbeeld een stukje lopen of gewoon eerder naar bed gaan. Een andere optie is om dan te kiezen voor een gezond alternatief zoals een volkorencracker of een stuk fruit. Een derde tactiek is het gevoel 'verduren', meestal gaat het gevoel om iets ongezonds te willen eten na 3 á 4 minuten weer weg. Dus even wachten en uitstellen.

2. Je omgeving inschakelen

Leg uit aan je collega's waar je mee bezig bent, en waarom het belangrijk voor je is. Wellicht kunnen ze je wat ondersteunen en misschien ervoor zorgen dat de koekjes minder vaak of niet aan je worden aangeboden. Hetzelfde geldt voor familie en vrienden. Alle hulp is meegenomen toch? Je hoeft het niet alleen te doen!

3. Maak van tevoren afspraken met jezelf over 'ongezonde' dingen

Bijvoorbeeld: X keer per week neem ik iets lekkers, op dat en dat moment. Of: als het appeltaart is (waar ik zo van hou) wat wordt aangeboden dan neem ik het, anders vind ik het de moeite niet waard. Of: als het een 9 is qua smaak dan neem ik het en anders niet. Of: volgende week heb ik een verjaardag en dan neem ik maximaal X toastjes. Je maakt het voor jezelf makkelijker als je van tevoren afspraken met jezelf hebt gemaakt. Nog de afweging moeten maken als het lekkers al voor je neus ligt is een stuk moeilijker.

4. Bedenk wat je doelen zijn, en waarom je er mee gestart bent

Maak een lijstje voor jezelf. Wat maakt het dat je nu (en niet over vijf jaar) aan de slag wilt met gezonder leven, waarom wil je het? Wat voor invloed heeft het op je leven? Zoals je gewicht, lichaam, kleding, werk, relatie, sociale contacten etc. Wat zou er gebeuren als je de komende 5 jaar je doelen behaald m.b.t. gezonder leven? Hoe ziet je leven er dan uit? Schrijf dat ergens op. Maak daarnaast een lijstje met korte termijn doelen. Waar wil je de komende week mee aan de slag? Maak het wel meetbaar en haalbaar! Bijvoorbeeld: deze week eet ik minstens 1 x per dag fruit en neem ik .. keer iets lekkers. Zo krijgt je motivatie een ‘boost’ telkens als je een doel behaald.