Hoe om te gaan met verleidingen op feestjes en partijen

Je eet gezonder & beweegt meer. Je voelt je lekkerder in je vel. Maar dan komt die verjaardag en eet je veel meer dan dat je lief is. Al die verleidingen… En het ziet er allemaal zo goed uit.. Achteraf heb je spijt, dit is niet wat je van tevoren in gedachte had.. Een paar tips!

1.  Bespreek van tevoren met jezelf wat je gaat doen

Maak een klein plannetje voor jezelf. Het is namelijk super lastig om op het moment zelf te beslissen wanneer die taart/koek/snoep/toastjes je aanstaren of wanneer het wordt aangeboden en je het bij wijze al kunt ruiken. Bedenk van tevoren, wanneer je nog thuis bent, wat je gaat nemen, en maak dat ook meetbaar. Zoals: ik neem 1 stuk taart, en 1 wijntje en dan ga ik over op de thee. Ik noem maar een voorbeeld..

2.  Zorg voor een volle maag

Zorg dat je voldoende gegeten hebt voordat je gaat feesten. Als dat betekent dat je een extra boterham moet nemen, doe dat dan. Als je uiteindelijk daardoor hapjes kunt laten staan is dat netto namelijk winst! .

3.  Neem zelf wat mee

Het hangt natuurlijk helemaal af van je gastheer of vrouw. Maar mijn ervaring is dat het zeer gewaardeerd wordt als je wat bijdraagt in de voedselvoorziening. Op deze manier heb je de keuze wat je gaat maken. 

4.  Probeer alcohol te vermijden

Alcohol zorgt ervoor dat je remmingen verdwijnen, en dat geldt ook voor de wilskracht om te werken aan een fittere jij. Na een paar wijntjes of biertjes kan het je gewoon wat minder schelen. Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat je maag zich sneller leegt, en je dus eerder weer trek hebt (en dan hebben we het nog niet over ‘the day after’).

5.  Sociale druk

Soms is de sociale druk hoog. ‘Maar ik heb speciaal voor jou…' Bedenk wat je hierop wil gaan zeggen en heb je woordje klaar. Leg bijvoorbeeld uit waar je mee bezig bent (gezonder eten & sporten) en waarom dit zo belangrijk voor je is. Smoesjes kunnen ook zoals: Ik heb net gegeten of ik heb gisteren ook al taart op. Maar het is natuurlijk fijner om gewoon eerlijk en open hierover te zijn. Vrienden en familie hebben hier vaak begrip voor.

En natuurlijk moet je zeker af en toe genieten van de voor je gezondheid wat minder verstandige voedingsmiddelen. Dat past in een gezonde leefstijl. Niet zozeer voor je lichaam maar vooral voor je geest! Maar dan moet je er wel écht van genieten en niet achteraf denken. ’Wat heb ik gedaan?!’

Wil je graag meer begeleiding bij het veranderen van je leefstijl? Kom dan eens vrijblijvend bij mij langs in de praktijk in Monster (Westland). Als diëtist help ik je graag verder met praktisch advies over voeding!