afvallen

Emotie eten: Waarom doe ik het, en wat kan ik eraan doen?

We eten niet altijd omdat we honger of trek hebben. Het komt ook voor dat we eten uit ‘emotie’. Vanwege stress, verveling, boosheid, angst of om onszelf te belonen. Hoe vaak eet jij omdat je écht behoorlijke trek hebt?


Waarom eet ik uit emotie?

Emotie eten doe je door jezelf beter te voelen. Tijdens het eten van de zak chips of de reep chocolade voel je je ook even beter. De kauwbewegingen geven je afleiding. De smaak van de chocolade maakt je blij, je maag vult zich. Je voelt je wat beter. Of je verdooft jezelf even omdat je door die hele zak chips je behoorlijk loom voelt. Het rotte is; het fijne gevoel is tijdelijk. Dat positieve gevoel is namelijk snel voorbij. Het maakt plek voor een meer negatief gevoel. Dat negatieve gevoel kan van alles zijn. Schuldig, boos, teleurgesteld. “Ik kan het niet, ik val nooit af”, “Wat een idioot ben ik toch, waarom kan ik er niet gewoon afblijven?”, “Ik ben echt een sukkel, ik doe het zelf”, dat soort gedachten.

 undefined

Wanneer is emotie eten een probleem?

Laat ik eerst stellen; emotie-eten hoeft helemaal geen probleem te zijn. Bijvoorbeeld wanneer het maar sporadisch voorkomt of wanneer de hoeveelheid binnen de perken blijft. Het wordt wel een probleem wanneer het ervoor zorgt dat je je doelen qua gezond eten of qua gewichtsverlies er keer op keer niet door haalt. Dan kan emotie-eten behoorlijk frustrerend werken. Het kan dan voelen alsof je in een vicieuze cirkel zit waar je niet uitkomt. Telkens neem je jezelf voor om het de komende dag anders te doen, wat niet lukt, waardoor je nóg meer gaat eten. 

undefined 

Wat kan ik eraan doen?

De eerste stap is om te onderzoeken wat voor jou situaties of triggers zijn om te emotie eten. Soms zijn die niet eenvoudig te vinden. Als het emotie eten echt een gewoonte is geworden, dan vergt het wat extra denk en onderzoekswerk. Een goede tactiek om achter je motieven voor het emotie eten te komen is om wanneer je aanvoelt dat je iets wil gaan eten wat je eigenlijk niet wil, even je wekker erbij te pakken. Zet de wekker of timer op 15 minuten. Ga op de bank zitten met je ogen dicht. En bedenk je wat je voelt. Wat gaat er in je om? Wat is de reden om nu te eten? Wil je het écht? Of wil je eigenlijk een andere keuze maken? Het belangrijkste: Wat voel je nu? 

undefined

En dan?

Als je de trigger of situatie weet, dan kun je kijken of er iets is wat je kan doen om deze situatie of trigger te voorkomen. Het geeft je inzichten. Dat maakt vaak al wat verschil. De wekker op 15 minuten zetten heeft ook nog een ander voordeel. Je bouwt zo een drempel in voor jezelf. De drang voor een snoep- of eetbui komt vaak in een golf. Vaak is het ook een kwestie van wachten tot de ergste drang over is. Zodat je wat meer helder kunt nadenken.

De hierboven beschreven techniek is er slechts een klein onderdeel van de vele oefeningen. Ik help je graag verder. Als diëtiste heb ik verschillende nascholingen gevolgd op het gebied van emotie eten en cognitieve gedragstherapie en Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Samen ordenen we de brij in jouw hoofd! Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.