is het goed om elke dag op de weegschaal staan

Elke dag op de weegschaal staan? Een goed idee?

Tijdens de consulten merk ik dat sommige cliënten het liefst iedere dag op de weegschaal staan. Even checken of het wel allemaal goed gaat. Maar is vaak wegen eigenlijk wel een goed idee? En hoe komt het eigenlijk dat je gewicht per dag zo kan verschillen?

De weegschaal lijkt misschien de ideale controle op succes, maar dit is niet altijd het geval. Het kan je zelfs tegenhouden in je afvalproces omdat je misschien wat minder gemotiveerd bent na (voor je gevoel wat) tegenvallende resultaten. Daarnaast is het goed mogelijk dat je gewicht per dag 1 á 2 kg verschilt. Soms ben je ineens 2 kg zwaarder! En dat komt echt niet door lichaamsvet wat er in 1 dag is bijgekomen. Ik zet de mogelijke oorzaken op een rijtje.

undefined

Waarom kan je gewicht per dag zo erg verschillen?

Zout: Door zoute dingen te eten, houdt je lichaam meer vocht vast waardoor je zwaarder weegt. Denk bijvoorbeeld aan chips, soep, stamppot, kaas, worst, kant en klaar maaltijden etc. Dit zie je de volgende dag terug op de weegschaal.

Eten in je maag: Als je net hebt gegeten en gedronken, dit telt natuurlijk ook mee.

Stoelgang: Als je moeilijk naar de WC gaat kan ontlasting zich ophopen in de darmen, ook dit brengt extra gewicht met zich mee.

Menstruatie: Voordat je ongesteld moet worden schommelt je hormoonspiegel. Dit kan ervoor zorgen dat je meer vocht vasthoudt.

Slecht slapen, stress, overgang: Ook dit zorgt voor een schommeling in de hormonen waardoor je meer vocht vasthoudt. Dit verdwijnt vanzelf weer!

Sporten: De dag nadat je zwaar hebt gesport. Door te sporten ontstaan er piepkleine scheurtjes in je spieren waarin vocht wordt vastgehouden.

Meer gegeten: Als je een dag wat meer hebt gegeten dan anders, zie je dat de volgende dag op de weegschaal. Dit betekent echter niet dat je direct een kilo (of meer) bent aangekomen. Pak dus je normale ritme gewoon weer op. Na ongeveer 48 uur liggen alle restanten in de toiletpot. Tot die tijd kun je dus iets meer wegen.

E-nummers: Bepaalde e-nummers zorgen ervoor dat je meer vocht vasthoudt. Die in Chinees eten bijvoorbeeld.

Kwaliteit weegschaal: Sommige weegschalen zijn niet heel nauwkeurig. Het apparaat laat bijvoorbeeld een ander gewicht zien als je er niet telkens op dezelfde manier opstaat, of hem een paar centimeter verplaatst.

In alle bovenstaande gevallen zul je zien dat wanneer je je gezonde basis weer oppakt, het gewicht vanzelf weer daalt. Geef het een paar dagen de tijd en laat jezelf niet demotiveren. Wat je aan bent gekomen door wat extra te eten valt vaak erg mee. Als je vaak op de weegschaal staat, dan doe je dat waarschijnlijk omdat je graag wat anders op het display wil zien. En regelmatig geconfronteerd worden met het cijfertje wat je niet wil zien kan dan erg frustrerend werken. Het kan je leven gaan beheersen en zelfs een obsessie worden. Bedenk dat de weegschaal echt alleen een cijfer is, het vertelt je niet hoe zorgzaam/leuk/lief jij bent of hoe jij je inzet in het dagelijkse leven.

Hoe dan wel?

Probeer eens per week of liever eens in de maand op de weegschaal te staan en neem hiervoor hetzelfde moment op de dag. Kom je regelmatig bij mij langs? Als ik het je nog niet hebt verteld, bewaar het moment liever totdat je bij me bent. Ik kan je ter plaatse motiveren indien nodig en tips en adviezen geven.

Naast je gewicht zijn er ook nog andere manieren waarop je je voortgang kunt bijhouden. Meet bijvoorbeeld je (buik)omvang, maak foto’s van jezelf, laat je vetpercentage bepalen en voel hoe je kleding zit.

Last but not least: Er zijn er zaken belangrijker dan je gewicht, het is niet de bedoeling dat de weegschaal je gemoedstoestand of zelfs je leven beheerst! Gezond eten, regelmatig bewegen en goed voor jezelf zorgen is het allerbelangrijkste!