Een voornamelijk plantaardig dieet bij colitis ulcerosa

We weten inmiddels dat een vezelrijke voeding met weinig dierlijke producten voordelen kan bieden voor mensen met colitis ulcerosa. Onderzoeken laten zien hoe voeding bij inflammatoire darmziekten een grote rol kan spelen. Een vezelarme voeding met veel dierlijke eiwitten zorgt ervoor dat de samenstelling van de darmbacteriën verandert in negatieve zin. Er komen meer darmbacteriën die ontstekingen veroorzaken en hogere ontstekingswaarden. Terwijl een plantaardige voeding precies het tegenovergestelde als resultaat heeft. Een voedingspatroon waar fruit, groenten, bonen en volkoren granen centraal staan levert meer ontstekingsremmende stofjes in het bloed op én meer bacteriën die meer korte keten vetzuren produceren die ook weer ontstekingsremmend werken.

Maar nog niet eerder was er een onderzoek beschikbaar waar werd uitzocht welk effect een onbewerkt plantaardig dieet had op mensen met colitis ulcerosa.

Wie werden er onderzocht?

66 personen met milde colitis ulcerosa, of colitis ulcerosa in remissie die geen onmiddellijke behandeling nodig hadden. 37 van hen gebruikte ook medicatie.

Wat was de behandeling?

Deelnemers bleven 2 weken in het ziekenhuis en kregen daar een voornamelijk plantaardig dieet waar groenten, fruit, bonen, volkoren granen en noten centraal stonden. 1 x per week werd er vis gegeven, 2 keer per maand vlees. Ook kregen ze daar informatie over een gezonde leefstijl, leerden ze over de voordelen van een plantaardig dieet en kregen ze meer kennis over de ziekte colitis. Zodat ze hun leefstijl na de twee weken in het ziekenhuis thuis konden volhouden.

Resultaten?

De meeste patiënten, zo'n 77% ervoeren enige vorm van verbetering (23% ervoer geen enkele verbetering). Verbeteringen waren het verdwijnen of het verminderen van bloed bij de ontlasting of andere verbeteringen, zie plaatje hieronder. De onderzoekers volgden de patiënten vervolgens voor 5 jaar. De 'relapse' of terugval percentages voor 1, 2, 3, 4 en 5 jaar waren respectievelijk 2%, 4%, 7%, 19% en 19%. Dat betekent dat na 5 jaar 81% van de patiënten in remissie was! En dat na het eerste jaar 98% van de patiënten in remissie zaten. Slechts 2% van de patiënten kreeg opnieuw ontstekingen in het eerste jaar.

  undefined

undefined

Conclusie?

Een plantaardig dieet kan helpen om een opvlamming van de ziekte colitis te voorkomen. Het werkt beter dan de standaard behandeling waarin de remmissie slechts bij 50% van de patiënten wordt bereikt.

Dezelfde onderzoekers deden vervolgens nóg een onderzoek. En dit keer niet met mensen met colitis ulcerosa in de milde vorm of in remissie, maar met 92 mensen die een ernstigere vorm hadden én een opvlamming hadden.

De resultaten waren ongeveer hetzelfde. De onderzoekers concludeerden dat een plantaardig dieet (PBD, plant based diet) een goede methode was om opvlammingen bij colitis te voorkomen.

En het mooie is, het plantaardige dieet gaf geen negatieve bijwerkingen zoals medicatie dat kan geven! Bij biologicals is er bijvoorbeeld meer risico op een beroerte, hartfalen en kanker. Bovendien is het percentage patiënten die in remissie blijft na het gebruik van biologicals in het eerste jaar slechts 17-34%.

De onderzoeken kun je zelf (gratis) nalezen. Zie hieronder de bronnen.

Nog meer weten over colitis en voeding? Lees hier mijn andere blogpost en hier mijn Instagram post over dierlijke versus plantaardige eiwitten en het effect op de samenstelling van de darmflora.

Inmiddels heb ik al veel mensen in mijn praktijk gezien die door te kiezen voor meer onbewerkt plantaardig, darmklachten hebben kunnen verminderen of opvlammingen hebben kunnen voorkomen. Wil je graag een persoonlijk voedingsadvies bij Crohn, colitis ulcerosa of een prikkelbare darm? Ik help je graag verder! Als geregistreerd diëtiste help ik je graag verder.

undefined

Bronnen

Chiba, M., Nakane, K., Tsuji, T., Tsuda, S., Ishii, H., Ohno, H., Watanabe, K., Ito, M., Komatsu, M., Yamada, K., & Sugawara, T. (2018). Relapse Prevention in Ulcerative Colitis by Plant-Based Diet Through Educational Hospitalization: A Single-Group Trial. The Permanente journal, 22, 17–167. https://doi.org/10.7812/TPP/17-167

Chiba, M., Nakane, K., Tsuji, T., Tsuda, S., Ishii, H., Ohno, H., Watanabe, K., Obara, Y., Komatsu, M., & Sugawara, T. (2019). Relapse Prevention by Plant-Based Diet Incorporated into Induction Therapy for Ulcerative Colitis: A Single-Group Trial. The Permanente journal, 23, 18-220. https://doi.org/10.7812/TPP/18-220

Farrell R. J. (2019). Biologics beyond Anti-TNF Agents for Ulcerative Colitis - Efficacy, Safety, and Cost?. The New England journal of medicine, 381(13), 1279–1281. https://doi.org/10.1056/NEJMe1910742